Svensk krimoverraskelse

Sugende spennende krim.

BOK: Svenske Karin Alvtegen er et ubeskrevet blad her i landet, men med «Savn» har hun skrevet en imponerende krimroman.

Alvtegens andre bok beskriver et menneske på samfunnets rand. Sibylla Forsenström har levd som uteligger nesten halve livet, etter at hun på dramatisk vis brøt med sine besteborgerlige foreldre da hun var 18. Nå står hun overfor en minst like stor utfordring.

Sibylla er hjemløs, men har opprettholdt en relativt pen fasade. Hun er verken full eller dopet og passer fortsatt inn i finere omgivelser. Når vi først treffer henne, sitter hun i Franska Matsalen på Grand i Stockholm, i ferd med å lure en godtroende middelaldrende mann til å betale regningen. Etterpå går det ikke så bra: Sibylla trekker seg dydig tilbake til rommet sitt, men morgenen etter blir restaurantvennen hennes funnet død og ille tilredt i senga si. Sibylla står selvsagt øverst på lista over mistenkte.

Men hvordan reinvasker man seg hvis man a+ ikke er interessert i oppmerksomhet rundt sin person, b+ har små ressurser til å kunne drive etterforskning og c+ er fullstendig uten troverdighet i samfunnet? Sibylla mangler ikke pågangsmot og ideer, likevel er hun på nippet til å gi opp når morderen slår til igjen, og både politi og presse blir sikrere i sin sak.

Karin Alvtegens hovedperson engasjerer, Sibylla kjemper mot håpløse odds og strever også med minnene fra en vond oppvekst. Med forbløffende enkle midler har Alvtegen skapt en fortelling som både er spennende og troverdig, og som oppfyller alle sjangerens krav uten å ty til sjokkeffekter før på slutten.