Svensk kultserie får engelskspråklig remake

Roger og robotene.

UBLIDT MØTE: I serien «Äkta Människor» erstattes kollegene til Roger (Leif Andrée) av roboter. Foto: SVT
UBLIDT MØTE: I serien «Äkta Människor» erstattes kollegene til Roger (Leif Andrée) av roboter. Foto: SVTVis mer

- Du kan gå hjem for i dag, Roger. Vi klarer oss.

Sjefen har talt. Roger, en middelaldrende svensk lagerarbeider, ser litt slagen ut, svarer:

- Jaja. Visst. Jaja.

De fleste kollegene er borte. På lageret svirrer i stedet menneskelignende roboter rundt med stive smil og pakker i hendene. 

Dette er opptakten til science fiction-serien «Äkta Människor» fra 2012, som nå er i ferd med å få en engelskspråklig remake.

Deadline skrev mandag at AMC og Channel 4 planlegger å slippe nyversjonen «Humans» i 2015, men det er ingen grunn til å vente så lenge.

De to første sesongene av originalen ligger nemlig på Netflix, og i lys av det svenske valget nylig er den vel verdt en titt.

Menneskeroboter
Handlingen er lagt til en alternativ utgave av nåtidens Sverige hvor alle kan kjøpe en menneskelignende robot, en hubot, for å utføre alt 
fra husarbeid til eldrepleie og mer seksuelle oppgaver.

For å komplisere saken ytterligere har noen av robotene også blitt selvbevisste vesener med egne tanker og følelser, i en mer actionfylt historietråd a la forbildet «Blade Runner».

Med dette utgangspunktet forsøker serien å utforske emner som innvandringsfrykt og teknologiskepsis i det svenske samfunnet.

Som med Roger, forbilledlig spilt av Leif Andrée («Eggs», «Salmer fra kjøkkenet»).

Vi ser livet hans rakne.

Der Roger tidligere kunne prate med kolleger på pauserommet, sitter nå nesten-folk og lader i en veggplugg mens de mekanisk spør hvordan det går.

Hjemme har kona en kjekk hubot som kan følge engasjert med på tv-seriene Roger selv ikke klarer å bry seg om.

Presses ut på sidelinja
Hele livet har det å ta vare på familien og gjøre en god jobb vært bra nok. Nå eskalerer konfliktene på jobben, samtidig som ekteskapet går i stykker.

Gjennom en rekke nederlag presses Roger ut på sidelinja av sitt eget liv.

Han makter ikke å tilpasse seg samfunnsutviklingen, og retter i stedet sorgen og sinnet mot de mest åpenbare syndebukkene: Hubotene.

Først blir han med i Äkta Människor, et hubot-fiendtlig politisk parti i ferd med å renske opp i rekkene for å bli stuerene - en litt vel åpenbar parallell til Sverigedemokraterna.

Snart forlater han demokratiet for å i stedet la seg egge til stadig mer ekstremistiske og ubehagelige handlinger mot huboter.

Selv i de usympatiske øyeblikkene har serien likevel medfølelse med Roger.

Uansett hvor gale ideene og valgene hans måtte være, drives de av en ektefølt sårhet i møte med et Sverige som han føler ikke lenger vil ha ham.

Resultatet er et nyansert og nært portrett - seriens uten tvil sterkeste kort.