Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk kulturtopp tiltalt for to voldtekter

Jean-Claude Arnault nekter straffskyld.

2011: Medlem av Svenske Akademien Katarina Frostenson og ektemannen Jean-Claude Arnault i desember 2011. Foto: NTB Scanpix
2011: Medlem av Svenske Akademien Katarina Frostenson og ektemannen Jean-Claude Arnault i desember 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den svenske kulturprofilen Jean-Claude Arnault (71) tiltales for to tilfeller av voldtekt i Stockholm i 2011, melder Expressen. Begge forholdene gjelder samme kvinne, ifølge pressemeldingen fra påtalemyndigheten i Stockholm.

Statsadvokat Christina Voigt sier at de anser bevisene som sterke nok til å reise tiltale. Ved et tilfelle skal kvinnen, ifølge tiltalen, ha blitt voldtatt i en leilighet i Stockholm mens hun sov, melder Aftonbladet. Det andre tilfellet innebærer voldtekt ved tvang og maktbruk.

Nekter straffskyld

Kvinnens advokat Elisabeth Massi Fritz sier klienten er lettet.

- Det finnes omfattende bevis som nå skal prøves i retten, skriver hun i en kommentar til Expressen.

Arnault har hele veien nektet straffskyld. Det skal ikke finnes tekniske bevis mot ham, men derimot en rekke vitner som støtter fornærmedes forklaring, skriver Aftonbladet. Arnault er heller ikke begjært varetektsfengslet på bakgrunn av at han har samarbeidet med politiet under etterforskningen.

- Han har det ikke bra. Han er forferdet og oppgitt. Vi savner tekniske bevis og i tillegg skal dette avgjøres sju år seinere. Jeg mener man derfor burde tenkt seg ekstra om før man reiste tiltale, sier Arnaults advokat Björn Hurtig til Expressen.

I mars ble deler av Arnault-etterforskningen, av innrapporterte hendelser fra mars 2013 til april 2015, lagt ned, skriver statsadvokat Voigt i pressemeldingen.

Utløste skandale

Det var i forbindelse med #metoo-kampanjen i november Arnault ble anklaget for seksuelle overgrep og trakassering av 18 kvinner, som alle sto fram i avisa Dagens Nyheter med sine historier. I ettertid har en rekke av kvinnene anmeldt kulturprofilen.

Han er gift med det tidligere medlemmet av Svenska Akademien, poet og forfatter Katarina Frostenson. Arnault var kjernen i Akademien-skandalen som har vært omtalt i stort omfang i svensk presse. Svenska Akademien deler blant annet ut Nobelprisen i litteratur.

Ett av overgrepene han ble anklaget for i Dagens Nyheter skal ha skjedd i Akademiens Paris-leilighet, som han hadde tilgang til. Avsløringen utløste en utredning av advokatfirmaet Hammarskiöld & Co, på oppdrag fra Svenska Akademien ved organets tidligere sekretær Sara Danius.

Skal ha lekket vinnere

Firmaet gikk gjennom Arnaults koblinger til samtlige medlemmer av Akademien. De har også undersøkt om den økonomiske støtten Arnaults kulturbedrift har fått fra Akademien, er i tråd med komiteens vedtekter.

I utredningen kom det blant annet fram at nesten alle komitémedlemmene har «hørt snakk om eller sett tilfeller av upassende opptreden eller uønsket intimitet», der Arnault har gått over grensen.

Han er også anklaget for å ha lekket navnene på sju nobelprisvinnere i litteratur til pressen. Skandalen førte til Svenska Akademien droppet årets prisutdeling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media