Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk mann innrømmer voldtekt av dattera. Jenta fortalte om grove overgrep etter å ha sett «Skam»

Skal ha blitt misbrukt i en årrekke.

SESONG 2: I sesong 2 av NRK-suksessen «Skam» blir Noora (spilt av Josefine Frida Pettersen) misbrukt seksuelt, og tar et oppgjør med gjerningsmannen. Foto: NRK
SESONG 2: I sesong 2 av NRK-suksessen «Skam» blir Noora (spilt av Josefine Frida Pettersen) misbrukt seksuelt, og tar et oppgjør med gjerningsmannen. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): Det er svenske Kungsbacka-posten som omtaler saken. Jenta er fra kommunen Kungsbacka utenfor Göteborg i Vest-Sverige.

Over flere år skal jenta ha blitt voldtatt og misbrukt av faren sin. Ved minst ett tilfelle skal søsteren på samme alder vært vitne til overgrepene.

Faren er nå tiltalt for grov voldtekt og overgrep av barn. Han har innrømmet forholdene i politiavhør, ifølge svenske medier.

I tiltalen fra påtalemyndighetene, som Dagbladet har fått tilsendt, heter det at gjerningsmannen har vist særskilt hensynsløshet og råhet i overgrepene. Misbruket skal ha skjedd mellom 1. august 2008 og 14. juni 2011.

Det er satt av halvannen dag til rettssaken i Varbergs tingsrätt.

Fant mot i «Skam»

Først mange år seinere torde altså jenta å søke hjelp. I dag er hun i tenåra, og i etterforskningen skal det ha kommet fram at hun først valgte å fortelle om overgrepene etter å ha sett NRK-serien «Skam».

I sesong 2 av serien blir nemlig hovedkarakteren Noora (spilt av Josefine Frida Pettersen) misbrukt seksuelt av storebroren til kjæresten. Seinere tar Noora et oppgjør med gjerningsmannen, Nikolai.

Hun konfronterer ham med loven i hånd, i et forsøk på å få svar om hun virkelig ble misbrukt av ham.

Ifølge Kungsbacka-posten var det handlingen i «Skam» som ga jenta mot til å fortelle om overgrepene. Hun valgte å poste om det hun har opplevd på bildedelingsappen Instagram. Seinere fortalte hun ledelsen på skolen om hendelsene, og saken ble etter hvert rullet opp.

Ifølge tiltalen er et Instagram-innlegg ført opp som bevis. En skolekontakt er oppført som vitne.

Grov voldtekt

Da jenta og moren konfronterte faren om overgrepene sammen, skal han ha brutt sammen og erkjent et av overgrepene, men sagt at han har vært for beruset til å huske flere.

- Om datteren min sier at det har skjedd, er det nok sant. Jeg har oppdratt henne til å ikke lyve, skal faren ha sagt i det første politiavhøret, ifølge Kungsbacka-posten.

Ifølge den svenske avisa «klarnet» til slutt hodet til faren, og han erindret og fortalte om flere episoder i senere politiavhør.

Han står nå tiltalt for ett tilfelle av grov voldtekt av barn, og fire tilfeller av seksuelt overgrep av barn og forsøk på seksuelt overgrep av barn.

- «Skam» utløser anmeldelser

Den kjente barnepsykologen Willy-Tore Mørch sier til Dagbladet at «Skam» har hatt en enorm betydning for ungdom og ungdomsrelaterte temaer det tidligere har vært vanskelig å diskutere.

- Seksuelle overgrep er et av dem. «Skam» har lyktes i å fange ungdommens interesse og engasjement. De identifiserer seg med skuespillerne, og de blir forbilder og nærmest helter. Miljøet i «Skam» er realistisk og gjenkjennelig for ungdom, sier Mørch.

- Derfor ser vi at serien utløser anmeldelser av overgrep. «Skam» har bidratt til mer åpenhet og derved også større modighet når det gjelder å avsløre at man har vært utsatt for overgrep, og derved legitimert anmeldelse, fortsetter Mørch, som legger til at serien har styrket ungdommens selvbilde.

- De må ta kontakt

Ann Kristin Grosberghaugen, leder av voldtektsseksjonen i Kripos, har tidligere uttalt overfor Dagbladet at Kripos opplevde å få drahjelp av «Skam».

- Det er veldig bra at NRK gjør dette, da det kanskje kan være med på å åpne øynene til unge og få dem til å forstå at de må ta kontakt med overgrepssenter eller lege hvis de opplever slike ting. Jo fortere, jo bedre. Dette må de gjøre for å sikre spor, og for å bli ivaretatt. Dette er helt uavhengig om man vil anmelde saken eller ikke, uttalte hun.