Svensk mestermøte

STOCKHOLM (Dagbladet): Med Per Olov Enquists «Bildmakarna» byr kulturhovedstaden Stockholm på et storslagent svensk mestermøte. I en nostalgisk og finstemt oppsetning møtes Selma Lagerlöf, Victor Sjöström og Tora Teje i et skånselløst oppgjør om liv og kunst - alt iscenesatt av Ingmar Bergman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når den feterte nobelprisvinneren Selma Lagerlöf ankommer filmskaperen Victor Sjöströms klipperom for å forhåndsse noen scener fra filmatiseringen av hennes roman «Körkarlen», er det bare en foranledning. En foranledning for forfatteren Per Olov Enquist til å dypdykke ned i et menneskelig minefelt, til å skrive en nyvinklet historie om det gåtefulle i Selma Lagerlöfs liv.

Ifølge Enquist finnes det en grunnleggende fortelling i hvert enkelt menneskes liv. En urhistorie. De fleste får aldri satt ord på den. Selv om den følger dem gjennom alle år. Noen skriver riktignok historier, bøker og romaner. Men sjelden får de fortalt selve urhistorien, den som ligger som et urørt skrin på bunnen av deres sjel. Alle fortellingene blir bare ulike forkledninger for den.

Urhistorien gjør nemlig vondt. Den er vår smerteligste livserfaring. Den løper gjennom det såreste punktet i oss. Den er åket fra barndommen, fra ungdommen, skylden, synden - korset - vi må bære et helt liv.

Fyllik

Farens alkoholisme, den unge Selmas flukt, hans død og hennes skyldfølelse, er hva P.O. Enquist mener er Selma Lagerlöfs «urhistorie». Derfor skrev hun. Derfor skrev hun for å skrive av seg. Som en sentral replikk i stykket lyder: «For å skrive, ikke om livet slik det er, men slik det burde være.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer