Svensk nakenshow

CANNES (Dagbladet): Dette for å rette opp etter årevis med ensidig fokusering på nakne damer i Cannes. Mine damer og herrer: Ta vel imot brødrene Knutsson!

De svenske regissørene Torkel og Mårten Knutsson sto for årets stunt i filmbyen i går. Presis klokka ett foran snobbehotellet Carlton reklamerte de, som lovet, for sin nye film «Naken» på en måte som sto godt til tittelen.

Etter å ha redegjort for filmens innhold foran et dusin frammøtte pressefolk, tok de av seg jeans, T-skjorter og underbukser og la på sprang nedover Croisetten mot festivalpalasset. Helt nakne.

Stort oppstyr

Nå er det ikke akkurat folketomt på strandpromenaden i Cannes under filmfestivalen, så vi kan trygt si at de svenske brødrene fikk den oppmerksomheten de ville ha:

Fotografer løp røykhostende etter dem med telelinsene dinglende om halsen, fine franske fruer skvatt sjokkerte unna på høye hæler, bikkjer gjødde, biler tutet, noen ristet på hodet - andre lo så tårene trillet.

Sann reklame

Spekulativt? Vel, brødreparet er ikke av en slik fasong at man uten videre kan beskylde dem for å spille på sex. Dessuten, «Naken» handler om en mann som våkner opp i en heis, uten en tråd, på den dagen han skal gifte seg, og deretter virrer gatelangs i samme tilstand - så ingen skal komme og si at filmskapernes markedsføring var overdrevet eller usann.

Og for ordens skyld: brødrene er skikkelige filmskapere, prisbelønnede og det hele, og har hederlige hensikter.

Bare morsomt

De kom seg helt fram til festivalpalasset, hvor de holdt en improvisert pressekonferanse - som det heter - på den røde løperen.

- Fornøyde?

- Ja, mycket. Vi hadde aldri trodd at det skulle være så morsomt.

- Ikke aldri så lite pinlig engang?

- Jo, de første femten sekundene var fæle. Men når vi kom i kontakt med folk og de smilte, var det bare moro. De liker nakne menn i Frankrike, sa Knutssonene gledestrålende til Dagbladet. Og til svensk radio, japansk TV og alle som ville høre på.

Action

Men så kom politiet. Som i en dårlig fransk actionfilm stormet fem blåskjorter fram gjennom folkeansamlingen, og fem sekunder seinere var brødrene Knutsson på vei til politikammeret. Under fulle sirener.

Hvilket bare gjorde dagen perfekt for de to, som hadde arrestasjon som mål for markedsføringen.

- De ble litt grinete da vi ikke hadde ID-kort på oss - vi hadde jo ikke noe på oss - men da de skjønte at vi drev film-PR, gikk det hele bedre, sa Mårten Knutsson etter å ha blitt sluppet løs av politiet noen timer seinere.

VED MÅLET: Seierssikkert hilser brødrene Knutsson verdenspressen på festivalpalassets røde løper i Cannes.Foto: TOM MARTINSEN