Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk pris til Patti Smith

- Har endret en hel generasjon.

FIKK SVENSK PRIS:  Patti Smith får Polarprisen på 1 million svenske kroner.
FIKK SVENSK PRIS: Patti Smith får Polarprisen på 1 million svenske kroner. Vis mer

I dag tidlig ble det klart hvem som får årets Polarpriser.

Den ene går til den amerikanske poeten og rockestjernen Patti Smith, mens den andre går til strykekvartetten Kronos Quartet. Hver av dem får en million svenske kroner.

Livet til kunsten Patti Smith får ifølge juryen pris fordi hun «gjennom å vie sitt liv til kunst i alle former har vist hvor mye rock 'n' roll det er i poesien, og hvor mye poesi det er i rock 'n' roll. Videre heter det at hun har endret måten en hel generasjon ser ut, tenker og drømmer. «Med sin unike artistsjel beviser Patti Smith gang på gang at folket har makten», heter det videre i argumentasjonen.

Nyskapende rock Om Kronos Quartet heter det: «I nesten 40 år har Kronos Quartet revolusjonert potensialet for strykekvartettsjangeren både når det gjelder stil og innhold. Samme type kammermusikkensemble — to fioliner, en viola og en cello — som Mozart og Beethoven skrev musikk til — kan nå benyttes til å kommentere internasjonal politikk, tolke nyskapende rock og inkorporere musikk fra alle deler av verden».
Vinnerne får prisen 30. august, skriver svenske Aftonbladet.

Årelig utgivelse Polarprisen er en svensk musikkpris som deles ut av Kungliga Musikaliska Akademien.

Prisen deles ut årlig til to mottakere, vanligvis én aktør innenfor det klassiske feltet og én innenfor en annen musikksjanger.

Prisen ble innstiftet i 1989 på initiativ av plateprodusenten Stig «Stikkan» Anderson (1931—1997).

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media