Svensk rasismeskandale? Guldbagge-programleder får kritikk etter fargespøk

Se video og døm selv.

(Filtermagasin.no): I Norge er svensker normalt sett kjent for å være nøye med snakketøyet når det gjelder omtale av etniske minoriteter, kjønn og seksuelle preferanser.

Derfor var det kanskje noe overraskende da mandagens Guldbagge-galla (svenskenes Amanda) gikk av stabelen, og programleder Sissela Kyle introduserte utdeler Kodjo Akolor på følgende måte:

- Det finnes en verden utenfor Sverige også. Nå blir det fargefilm, Kodjo Akolor er her!

- Ville blitt ramaskrik Akolor — som er komiker og programleder på svensk P3, og som har ghanesiske aner — uttalte etter sending at han ikke hadde hørt hvordan han ble introdusert.

- Jeg har vokst opp med det her, og har hørt mye verre. Jeg er ikke overrasket over at noe slikt skjer, og det er vel det som er problemet, sier Akolor til Aftonbladet, og understreker at han ikke tror programleder Kyle mente noe vondt med kommentaren.

Han tror imidlertid at spøken ville ha blitt slått hardere ned på i en del andre land:

- Hadde dette skjedd på Oscar-gallaen eller Golden Globe ville det blitt ramaskrik. Men i Sverige fungerer det ikke slik, sier han.

Fra en annen æra Hynek Pallas, blogger på det svenske nettstedet TVdags, reagerer sterkt på sendingen, og mener dette ikke er noe isolert tilfelle av dårlige holdninger i svensk filmindustri.

- Humoren hører hjemme i æraen til den svart-hvite og rasismetullende pilsnerfilmen, skriver han.

Fargefilm-spøken er imidlertid ikke den eneste kommentaren fra Guldbaggen som det er blitt reagert på i ettertid. Da Kyle skulle introdusere komikerne Marika Carlsson och Özz Nûjen, sa hun følgende:

- Takket være dem vet vi mye mer om en negers oppvekst og en kurders hårvekst.

Upassende og ubehagelig Carlsson (med bakgrunn fra Etiopia) har hatt en turné hun kalte «En negers uppväxt», mens Nûjen har vitset en rekke ganger om sitt kroppshår i sine standup-show.

Det var forresten også han som uttalte på «Skavlan» at Norge hadde fått en rasistisk regjering, noe som seinere ble klippet bort fra den norske sendingen:

- Denne typen spøker signaliserer klart at ikke-hvite mennesker ikke er noen selvsagt del av filmbransjen og kulturlivet. Det er veldig upassende og ubehagelig, sier forfatter Lawen Mohtadi til Sveriges Radio.

Anders G Carlsson, prosjektleder for Guldbaggen, understreker overfor Sveriges Radio at fargefilm-spøken var ment som en referanse til navnet til Kodjo Akolor, og ikke hudfargen hans.

- Det fantes ingen referanse til noe annet enn Kodak, det er viktig å si. Vi tok ikke hensyn til at Kodjo faktisk er farget, men det burde vi kanskje ha gjort. Når det gjelder Özz og Marika, så var jo dette ment som en hyllest til dem, sier han.

Denne artikkelen er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.