Svensk redaktør mener norske kritikere må bli tøffere

Klar på at norske sakprosaanmeldere bør vise mer temperament og selvtillit.

KRITISERTE NORSKE KRITIKERE: Kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg mener norske sakprosaanmeldere må bli tøffere. Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten og professor ved UIO, Tore Rem, er bare delvis enige. Foto: Nina Hansen
KRITISERTE NORSKE KRITIKERE: Kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg mener norske sakprosaanmeldere må bli tøffere. Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten og professor ved UIO, Tore Rem, er bare delvis enige. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det var på et seminar om anmeldelser av sakprosa i norske medier i Oslo i går, Åsa Linderborg, kulturredaktør i svenske Aftonbladet rettet skytset mot norske sakprosakritikere.I sitt innlegg sa hun at både norske og svenske anmeldere kan vise mer selvtillit og være mer uredde i sine anmeldelser.

Etterpå utdypet hun hva hun mente overfor Dagbladet:

- Sakprosakritikk er ganske likt i Norge og Sverige, men vi viser nok litt mer temperament enn dere. Det er først og fremst den biten dere i Norge kan bli bedre på. Dere må bli litt tøffere, sier Linderborg.

Stein i glasshus Kulturredaktøren i Aftonbladet har selv skrevet fire faktabøker, og hun innrømmet i går at det å være kritiker av norsk sakprosakritikk er litt som å kaste stein i glasshus.

42-åringens utgangspunkt for debatten, var at hun hadde blitt utfordret til å fordype seg i temaet.Som bakgrunn forberedte hun seg ved å se på anmeldelser fra til sammen 18 norske medier.

Hans Olav Lahlums bok om Haakon Lie, Olav Njølstads verk om Jens Christian Hauge og Cathrine Holts «Hva er feminisme» var tre av bøkene hun studerte flere anmeldelser av på forhånd.Og selv om hun mener at de som anmelder sakprosa her i landet kan gjøre ting bedre, synes hun at vi holder generelt høyt nivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer