Svensk redaktør mener norske kritikere må bli tøffere

Klar på at norske sakprosaanmeldere bør vise mer temperament og selvtillit.

KRITISERTE NORSKE KRITIKERE: Kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg mener norske sakprosaanmeldere må bli tøffere. Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten og professor ved UIO, Tore Rem, er bare delvis enige. Foto: Nina Hansen
KRITISERTE NORSKE KRITIKERE: Kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg mener norske sakprosaanmeldere må bli tøffere. Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten og professor ved UIO, Tore Rem, er bare delvis enige. Foto: Nina HansenVis mer

||| Det var på et seminar om anmeldelser av sakprosa i norske medier i Oslo i går, Åsa Linderborg, kulturredaktør i svenske Aftonbladet rettet skytset mot norske sakprosakritikere.

I sitt innlegg sa hun at både norske og svenske anmeldere kan vise mer selvtillit og være mer uredde i sine anmeldelser.

Etterpå utdypet hun hva hun mente overfor Dagbladet:

- Sakprosakritikk er ganske likt i Norge og Sverige, men vi viser nok litt mer temperament enn dere. Det er først og fremst den biten dere i Norge kan bli bedre på. Dere må bli litt tøffere, sier Linderborg.

Stein i glasshus
Kulturredaktøren i Aftonbladet har selv skrevet fire faktabøker, og hun innrømmet i går at det å være kritiker av norsk sakprosakritikk er litt som å kaste stein i glasshus.

42-åringens utgangspunkt for debatten, var at hun hadde blitt utfordret til å fordype seg i temaet.

Som bakgrunn forberedte hun seg ved å se på anmeldelser fra til sammen 18 norske medier.

Hans Olav Lahlums bok om Haakon Lie, Olav Njølstads verk om Jens Christian Hauge og Cathrine Holts «Hva er feminisme» var tre av bøkene hun studerte flere anmeldelser av på forhånd.

Og selv om hun mener at de som anmelder sakprosa her i landet kan gjøre ting bedre, synes hun at vi holder generelt høyt nivå.

- Norsk sakprosakritikk holder høy klasse, men som i Sverige har dere noen brister, sa Linderborg, og listet opp blant annet mangel på selvstendighet og evne til å si noe mer enn hva boka handler om.

Den venstreradikale kulturredaktøren trakk også fram at norske sakprosaanmeldere er redde for å «bli møkkete på hendene av politikk og ideologi», og at hun tror en del anmeldere her til lands er forsiktige fordi de er redde for å miste jobben.

- For min del kan man være så rød eller blå man vil, så lenge man har sin egen mening, slo Linderborg fast.

Rem var uenig
Tore Rem, professor ved universitet i Oslo og mangeårig kritiker i Dagbladet er enig i mange av Linderborgs meninger, men synes det blir galt å si at norske anmeldere må bli utelukkende tøffere.

- Jeg mener vi bør være tøffe, men bare innenfor visse rammer. Det er mange eksempler på at norske anmeldere er tøffe nok, men spørsmålet er om de er både tøffe og rettferdige, sier han, og legger til:

- Kritikere har et stort ansvar, så poenget er at de kan være tøffe, men ikke for enhver pris.

Ga kritikktips
Linderborg avsluttet den avsluttende debatten med å gi norske kulturredaktører et tips.

Hun trakk fram en metode Aftonbladet har hatt stor suksess med, nemlig å la to kritikere anmelde samme bok.

- Det har hendt at jeg har satt to kritikere med svært forskjellig utgangspunkt til å anmelde samme bok, og så har vi trykket begge anmeldelsene samme dag. Det har vi fått svært gode tilbakemeldinger på, sier hun.

På tampen av seminaret i går, måtte vi spørre Linderborg hva hun synes om Dagbladets sakprosaanmeldelser:

- Jeg vil ikke si så mye, men noen av de beste jeg har lest, er fra Dagbladet, sier hun.

FOREDRAGSHOLDER: Det var på et seminar om anmeldelser av norsk sakprosa , arrangert av Norsk kritikerlag, Prosa og Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening, Linderborg kom med kritikken. Foto: Nina Hansen
FOREDRAGSHOLDER: Det var på et seminar om anmeldelser av norsk sakprosa , arrangert av Norsk kritikerlag, Prosa og Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening, Linderborg kom med kritikken. Foto: Nina Hansen Vis mer