Svensk Romeo og Julie-historie

Nyutsendelse av svensk klassiker med god holdbarhet.

FILM: Den nettopp uteksaminerte filmskoleeleven Roy Andersson ble raskt genierklært for sin debutfilm «En kärlekshistoria», som kom i 1970. Et gjensyn med den drøyt 30 år gamle svenske filmen indikerer at gammel kjærlighet ikke ruster så lett.

Roy Anderssons Romeo og Julie-historie har tålt lagring ikke minst på grunn av atmosfæren i bildene.

Sterk kontrast

Her er ikke mye action å snakke om, mest stjålne blikk mellom to purunge forelskede. Litt famling, litt sjalusi, litt ømhet og naivitet, alt mot et bakteppe av et heller grått urbanliv. Den unge kjærligheten står i sterk kontrast til det slitne, kyniske voksenmiljøet, representert ved 13-årige Annikas (Ann-Sofie Kylin) og 15-årige Pärs (Rolf Sohlmann) familier.

En nesten farseaktig komikk oppstår idet de to familiene møtes for første gang til et helsvensk krepselag ved en «sommarstuga».

Vanvittig

Papphattene på hodene, dansen, flørtingen og den desperate skålingen blir mer vanvittig (og utpreget skandinavisk-filmatisk) etter hvert som snapsglassene tømmes.

I fjor på disse tider ble en restaurert versjon av «En kärlekshistoria» igjen satt opp på svenske kinoer, med stor suksess. At den nå får nypremiere i Norge omtrent samtidig med premieren på «Bare Bea», gir den en ekstra dimensjon, i og med at begge filmene handler om de første erfaringene rundt forelskelse og kjæresteforhold. Om Petter Næss\' film får samme holdbarhet som denne, gjenstår å se.