KOMMENTARER

Svensk spagat

Stefan Löfven har dannet en historisk svak regjering. Det betyr små endringer i svensk politikk de neste åra.

FØRSTE SKRITT:  Stefan Löfven klarte å ta over makta. Det blir verre å beholde den. På fredag presenterte han sin nye regjering.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix
FØRSTE SKRITT: Stefan Löfven klarte å ta over makta. Det blir verre å beholde den. På fredag presenterte han sin nye regjering. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag presenterte Stefan Löfven sin nye regjering. Med Miljøpartiet i regjering for første gang, var et flertall av statsrådene nykommere. Statsministeren selv er en fersking. Han har bare vært heltidspolitiker i to år og har aldri sittet i riksdagen, hvor han nå skal manøvrere i hittil ukjent farvann.

Det blir ikke enkelt. De mest håpefulle tror Löfvens solide erfaring fra fagbevegelsen som forhandler, vil komme godt med. Andre peker på at Löfven trolig er fornøyd med å tvinges til sentrum for å få gjennomslag. Det eneste som er sikkert er at valgkampens løfter om å reversere den borgerlige Alliansens reformer på sentrale områder, ikke minst når det gjelder skatt og velferd, ikke vil innfris med det første.

I flere år har de rødgrønne i opposisjon beskyldt de borgerlige for å undergrave velferdsstaten og skape økte klasseskiller. I valgkampen ble det lovet milliardsatsinger, som blant annet skulle finansieres gjennom økte skatter og avgifter.

Med høstens valgresultat fins det ikke flertall for en slik politikk og dermed har Löfven et alvorlig pengeproblem. Hans regjeringserklæring er full av vage formuleringer og mye symbolpolitikk. Det skyldes nok dels at Socialdemokraterna og Miljøpartiet ikke har rukket å forhandle ferdig, men forteller også at Löfven forbereder seg på brede kompromisser med sentrumspartiene. Det gamle støttepartiet Vänstern er allerede dypt skuffet og har varslet at deres støtte langt i fra kan tas for gitt. Stemningen mellom de gamle allierte er iskald. Foreløpig har heller ikke Centern eller Folkpartiet vist noen tegn til samarbeidsvilje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer