Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Blir beskyldt for diskriminering av svensker

Svensk statistforening raser mot «Skavlan»

Hevder de klapper og heier like mye som nordmenn. Truer med streik.

 TALKSHOW: «Skavlan»-teamet ønsker flere nordmenn blant publikum, og har derfor gjort grep for å lokke norsktalende gjester med base i Stockholm. Nå raser svenskene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
 TALKSHOW: «Skavlan»-teamet ønsker flere nordmenn blant publikum, og har derfor gjort grep for å lokke norsktalende gjester med base i Stockholm. Nå raser svenskene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag denne uka ble det kjent at «Skavlan»-teamet har tatt grep for å få flere nordmenn blant sitt publikum.

Siden talkshowet blir spilt inn i SVTs studio i Stockholm, er det naturligvis flere svenske enn norske blant publikum. Det har dermed vært vanskelig for teamet å få flere nordmenn i salen.

Og med et ønske om å oppnå en jevnere fordeling, har redaksjonen nå kommet fram til en mulig løsning.

Teamet tilbyr nordmenn som bor i Stockholm et gavekort på 500 kr som belønning for å komme i studio. Det var den svenske avisa Expressen som først omtalte saken.

Svensk statistforening raser

Denne løsninga ble imidlertid ikke tatt særlig godt i mot av statistforeningen SVT. De anklager «Skavlan»-teamet for diskriminering av svensker.

- Hvorfor får ikke svenskene noen ting, spør et medlem av statistforeninga, Tommie Hansson, ifølge Expressen.

I en mail til den svenske avisa skriver foreninga at de også har vært inne på tanken ved å true med streik til neste innspilling.

De hevder at de både klapper med hendene og ler like bra som det norsktalende publikummet, og ser derfor på dette som en urettferdig løsning.

Expressen spurte Hansson om hvorfor han reagerer så sterkt på dette, og fikk til svar at han mener det burde vært en selvfølge for statister å få betalt.

- Et program uten publikum blir kjedelig. Man heier, klapper, ler og støtter. Da mener jeg at man i det minste bør få en kompensasjon, svarer Hansson.

Hardt ut mot påstanden om diskriminering

Prosjektlederen for «Skavlan» på SVT, Jan Axelsson, slår derimot hardt tilbake mot påstanden om at kanalen utøver diskriminering.

- Jeg synes det er å ta hardt i å kalle dette diskriminering. Det er bare et ørlite grep vi har gjort, og jeg ser ikke noe diskriminerende i det, sier Axelsson til den svenske avisa.

Han forteller videre at dette er et tiltak som produksjonsselskapet har stått for, og hevder at det enda ikke er bestemt om det er noe de vil fortsette med i framtida.

- Vi ble enige om at vi skulle gi det et forsøk, men jeg tror ikke det er noe vi vil fortsette med. Vi får eventuelt finne andre metoder for å lokke det norske publikummet til «Skavlan» på.

‹‹SKAM-NOORA››: Hør Josefine Pettersen fortelle om da politiet ikke trodde på henne da hun sa at hun ikke het Noora og ikke var 16 år. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!