Martin Timell

Svensk tv-profil frikjent for voldtekt i stamp

Det har gått for lang tid, heter det i dommen fra Lagmannsretten.

FIKK SPARKEN: Martin Timell er et kjent tv-navn i Sverige. Høsten 2017 mistet han jobben i TV4. Selv innrømmet han krenkende og upassende oppførsel. Foto: TV4
FIKK SPARKEN: Martin Timell er et kjent tv-navn i Sverige. Høsten 2017 mistet han jobben i TV4. Selv innrømmet han krenkende og upassende oppførsel. Foto: TV4Vis mer

Lagmannsretten i Sverige frikjente i går tv-profilen Martin Timell for voldtekt. Timell ble anmeldt høsten 2017. En kvinne har hevdet at han forgrep seg på henne i en badestamp i 2008 under en firmafest på landstedet til Timell.

Hun har kommet med de grove anklagene i et intervju med Dagens Nyheter. Hendelsene skal ha skjedd mens flere kolleger og kvinnens kjæreste var til stede. I juni i fjor ble Timell frikjent i tingretten. Dommen ble anket, men lagmannsretten la seg altså på samme linje. Han har hele veien nektet straffeskyld.

- Gått for lang tid

Begrunnelsen er at det er gått for lang tid siden den aktuelle kvelden, ifølge Aftonbladet. Det slås fast i dommen at kvinnen forlot badestampen i opprørt tilstand, men dommerne kan ikke slå fast at hendelsen foregikk slik kvinnen har berettet. Saksomkostninger for begge parter skal betales av staten.

Martin Timell kom til TV4 fra Sveriges Television i 1996. Han har ledet ulike underholdningsprogrammer, men er først og fremst kjent for oppussingsprogrammet «Äntligen hemma», der Timell hjelper svensker å pusse opp hjemmene sine.

Han fikk sparken av TV4 høsten 2017 etter at flere kvinner hadde slått alarm om Timells oppførsel. Administrerende direktør Casten Almqvist i TV4 innrømmet da at ledelsen har vært passive og lukket øynene for opplysningene som tidligere har nådd dem.

Lagt lokk på

I etterkant av hendelsen i badestampen skal kvinnen ha blitt kalt inn til et møte der det er hevdet at Timell sa «skal man gjøre en karriere i tv-bransjen, er det viktig å huske rett.». Hendelsen ble tatt opp med hennes overordnende og rapportert videre til TV4- ledelsen, uten at noe ble gjort. Like etter fikk hun en lønnsforhøyelse, hevder kvinnen.

Kvinnen forteller til TV4 at hun opplevde det som at saken bevisst ble lagt lokk på.

- Ingen tok meg på alvor, sier hun til DN.

- Gjort mennesker vondt

I et telefonintervju med TV4 responderte Timell på anklagene mot ham:

- Jeg har gjennom min måte å være på krenket og gjort mennesker jævlig vondt, uten å et eneste sekund ha hatt til hensikt å gjøre det. Jeg er ingen slem person, men jeg har kjørt på og kjørt over for å få min vilje, sa Timell om sin væremåte.

- Jeg er lei meg for det, og ber dypt om unnskyldning til de som er rammet. En del har opplyst meg om dette her, men jeg har ikke tatt det nok på alvor, fortsatte han.