USKADD: Det svenske utenriksdepartementet opplyser at Henning Mankell kom uskadd fra møtet med israelske militærstyrker i morges. Foto: EPA/BRITTA PEDERSEN
USKADD: Det svenske utenriksdepartementet opplyser at Henning Mankell kom uskadd fra møtet med israelske militærstyrker i morges. Foto: EPA/BRITTA PEDERSENVis mer

Svensk UD avviser at Mankell er skutt

Folkvord hevdet at den svenske forfatteren ble skutt av israelske styrker i morges.

|||(Dagbladet): Erling Folkvord kom i ettermiddag til Gardermoen, etter at han de siste dagene har vært på ett av skipene som var på vei til Gaza med nødhjelp til palestinerne. Folkvord skulle vært om bord på konvoien, men ble nektet å reise ut fra Kypros.

Han dro rett til Oslo sentrum, for å delta på ettermiddagens demonstrasjon ved den israelske ambassaden.

- Da jeg gikk på flyet visste jeg ikke hvordan det hadde gått med de andre nordmennene. Men nå har jeg fått vite at Henning Mankell er blant dem som er skutt, sa Folkvord under en tale til demonstrantene.

Noe som førte til et gisp blant de mange hundre tilhørerne. Saken ble deretter slått opp i flere medier.

Det svenske utenriksdepartementet avviser blankt påstandene om forfatteren.

- Vi har fått opplysinger fra en person som er på plass der nede at Henning Mankell er kommet i land i havna i Ashdod og at han er uskadd, sier Ingrid Palmlint, pressetalskvinne ved svenske UD, til Dagbladet.

- I en situasjon som dette, når det ikke kommer ut informasjon, så oppstår det lett rykter. Det er viktig å være litt tilbakeholdende med hva man tar videre. Vi har også sett dette ryktet, men det stemmer ikke med våre opplysninger, sier Palmlint.

- Troverdig kilde Etter appellen - men før han fikk vite at Mankell er uskadd - sa Folkvord at han fikk høre om Mankell rett før han gikk på talerstolen.

- Det er en ubekreftet melding, som jeg fikk fra en person under demonstrasjonen. For meg er dette en troverdig person, og det gikk såpass inn på meg at jeg derfor sa det fra talerstolen. Jeg burde kanskje ventet med dette, sier Folkvord.

Georg Morland, talsmann for nordmennene i konvoien, uttrykket raskt skepsis over påstanden om at Mankell skal være skutt.

- Dette var nytt for meg. UD sier til oss at Israel ikke kommer til å frigi navn på skadde eller uskadde før tidligst i morgen. Det vil overraske meg om det er blitt kjent at Mankell skal være skadd, sier Morland til Dagbladet.

Fikk ikke tak i ektemannen Tidligere i dag ble det kjent at den svenske suksessforfatteren Mankell var en del av nødhjelpskonvoien.

ANGRET: Erling Folkvord sa etter talen - men før han fikk vite at Henning Mankell er uskadd - at han angret på at han sa at den svenske forfatteren er skutt. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
ANGRET: Erling Folkvord sa etter talen - men før han fikk vite at Henning Mankell er uskadd - at han angret på at han sa at den svenske forfatteren er skutt. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

Eva Bergman, Hennings Mankells kone, snakket med sin mann senest i går kveld.  

I dag har hun derimot ikke klart å oppnå kontakt med den kjente forfatteren.

- Jeg synes det er veldig viktig at resten av verden reagerer sterkt på den fullstendig sanseløse og urimelige militære innsatsen i internasjonalt farvann. Det er helt uakseptabelt. Jeg håper at Carl Bildt reagerer svært kraftig, sa hun til Expressen tidligere i dag.

Ukjent om nordmenn Minst ni personer ble drept da israelske militærstyrker gikk om bord på en av båtene som var på vei til Gaza med nødhjelp.

Tre nordmenn var om bord på «Frihetsflåten» - som ble bordet av israelske styrker - men det er ikke kjent hvordan det har gått med Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi.

- Det er dessverre slik at israelske myndigheter har lagt lokk på all informasjon, sier Erling Segelstad til Dagbladet.

Han er leder av Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark og arbeidsgiver for Randi Kjøs (58).

DEMONSTRASJON I OSLO: Norske demonstranter viste Israel-avsky utenfor den israelske ambassaden i ettermiddag. Foto: TORBJØRN GRØNNING.
DEMONSTRASJON I OSLO: Norske demonstranter viste Israel-avsky utenfor den israelske ambassaden i ettermiddag. Foto: TORBJØRN GRØNNING. Vis mer