Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisen i litteratur

Svenska Akademien dropper årets Nobelpris. Dobler neste års utdeling

Varsler samtidig om omfattende modernisering og forbedring.

TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Foto: NTB Scanpix
TRAKK SEG: Leder Sara Danius gikk av som sekretær i Svenska Akademien i april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dag var det ventet en kunngjøring fra Svenska Akademien på om de utsetter årets utdeling av Nobelprisen i litteratur, som følge av skandalene som har rammet kulturinstitusjonen den siste tida.

Fredag formiddag kom meldingen om at årets Nobelpris i litteratur droppes. Akademien annonserer vinneren neste år, i forbindelse med 2019-utdelingen, skriver Akademien i en pressemelding.

Dermed blir det dobbel litteraturprisutdeling neste år.

- Beslutningen er fattet på bakgrunn av at både Akademien og vårt internasjonale omdømme er svekket. Prisarbeidet har kommet langt, og fortsetter gjennom året, men det er nødvendig for Akademien å få tid til å reise seg igjen, gjennomføre et større antall medlemsmøter og gjenskape tilliten til virksomheten innen neste års prisutdeling, står det i pressemeldingen.

Skal modernisere

I samme kunngjøring varsler Akademien at de nå starter en omfattende moderniseringsprosess.

- Vi må utvikle måten vi jobber på. Derfor har vi påbegynt et omfattende forbedringsarbeid. Vi skal modernisere vedtektene, særlig muligheten til frivillig avgang. Rutiner rundt habilitet og sikkerhetsbelagt informasjon skal også forsterkes. Videre skal interne arbeidsrutiner og ekstern kommunikasjon fornyes, opplyses det.

Det er rundt 70 år siden forrige gang Akademien utsatte Nobelprisen i litteratur til neste års utdeling. Sist var i 1949. Før det er tildelingen utsatt i 1915, 1919, 1925, 1926, 1927 og 1936.

- De aktive medlemmene av Svenska Akademien er fullt klar over at den pågående tillitskrisa krever langsiktig og robust arbeid om den skal bedres. Vi finner det derfor nødvendig å bruke tid på å bygge opp omdømmet vårt. Dette av respekt for tidligere og framtidige kandidater, Nobelstiftelsen og offentligheten, sier Anders Olsson, midlertidig sekretær for Svenska Akademien.

Følgende seks medlemmer har hittil forlatt Akademien som følge av krisa, skriver Expressen: Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund, Katarina Frostensson, Sara Stridsberg og leder Sara Danius.

Anklages for sextrakassering

Skandalen startet med metoo-avsløringer i fjor høst om at kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, angivelig står bak seksuelle overgrep og trakassering. Han er gift med et av akademienmedlemmene som nå har trukket seg, lyriker Katarina Frostenson.

Ifølge NTB har 18 kvinner anklaget Arnault for seksuelle overgrep eller trakassering. Han har avvist anklagene.

Angivelig kritikkverdig oppførsel fra Arnault skal blant annet ha funnet sted under fester ved institusjonens leilighet i Paris, en eiendom Arnault har hatt tilgang til. Det er også kommet fram at han har lekket navnet på Nobel-vinnere, deriblant Bob Dylan.

Både gjennom kona og selvstendig virksomhet har Arnault hatt tette bånd til Akademien, fram til de kuttet alt samarbeid med ham i november i fjor da de 18 kvinnene sto fram. Kulturklubben Forum, som han driver sammen med Frostenson, har siden 2010 fått 126 000 svenske kroner i årlig støtte fra Akademien.

Oppnevnt på livstid

Krisa har gått hardt utover omdømmet til institusjonen. I april gikk lederen av Akademien, Sara Danius, av etter en samtale med kong Carl Gustaf.

De 18 medlemmene er teknisk sett oppnevnt på livstid og kan ikke fratre, men de kan velge å ikke delta i møter og avstå fra å fatte beslutninger. Et medlem har vært inaktivt siden 1989 da Akademien nektet å fordømme fatwaen mot Salman Rushdie etter publiseringen av romanen «Sataniske Vers», skriver NTB.

Kong Carl Gustaf besluttet nylig å endre vedtektene i Svenska Akademien slik at medlemmene tillates å fratre og bli erstattet, og dermed sikre institusjonens overlevelse. Det svenske hoffet opplyste onsdag kveld at vedtektene nå er endret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media