Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svenska Akademien med kraftig advarsel til Bob Dylan

Har sendt ut krass beskjed angående nobelprisvinneren.

TALE ELLER IKKE TALE: Svenska Akademien påpeker på nytt at et av vilkårene for at Bob Dylan skal få utbetalt premiepengene sine, er at han er nødt til å holde en Nobel-tale innen 10. juni. Det ser likevel ikke ut til at denne talen er lagt inn i de nærmeste planene til artisten. Foto: NTB Scanpix.
TALE ELLER IKKE TALE: Svenska Akademien påpeker på nytt at et av vilkårene for at Bob Dylan skal få utbetalt premiepengene sine, er at han er nødt til å holde en Nobel-tale innen 10. juni. Det ser likevel ikke ut til at denne talen er lagt inn i de nærmeste planene til artisten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Den 13. oktober i fjor annonserte Svenska Akademien at Nobelprisen i litteratur gikk til Bob Dylan, og den verdensberømte superstjerna ble dermed den første musikkartisten som har blitt tildelt den prestisjetunge prisen noensinne.

- Det var et sjokk og helt fantastisk, sa Dagbladets hovedanmelder i litteratur, Fredrik Wandrup, den gang.

I helga skal artisten holde to store konserter på Stockholm Waterfront i Sverige, men mye tyder på at Dylan ikke har lagt inn noen Nobel-tale som en av planene under det kommende Sverigebesøket.

Fast sekretær i Svenska Akademien, Sara Danius, skriver på bloggen sin at Dylan er fullt klar over at det må holdes en Nobel-tale innen 10. juni i år for at artisten skal få en utbetaling av premiepengene.

- Men hva Dylan etter hvert bestemmer seg for å gjøre, får være hans sak, skriver hun.

Pengesummen ligger på hele åtte millioner kroner.

- Konsertplanene var fastsatt lenge før Nobelprisen 2016 hadde blitt utnevnt, skriver Danius, som også meddeler at Svenska Akademien ikke har hatt noen kontakt med Bob Dylan i løpet av de siste månedene.

Fraværende

I går ble det også kjent at Dylan hverken har fått diplomet eller medaljen for den gjeve prisen han har vunnet, ettersom han ikke var til stede under nobelfesten i desember - selv om Nobelprisvinneren den gang sa til The Telegraph at han «absolutt» vil være til stede på nobelseremonien – «hvis det overhodet lar seg gjøre».

Artisten har med andre ord vært fraværende i forbindelse med den gjeve prisen. Svenska Akademien fikk ikke engang kontakt med ham da de skulle overrekke den store æren.

- Vel, jeg er her

Da han fikk spørsmål fra The Telegraph om hvorfor han ikke hadde svart på henvendelser, fikk de også et kort svar.

- Vel, jeg er her, svarte han, uten å utdype noe ytterligere.

På spørsmål om hvordan han tror det blir å følge i fotsporene til litterære storheter som Ernest Hemingway og Harold Pinter, svarer musikklegenden at «han ikke aner hva han skal forvente».

HØY PRIS: Disse fire arkene med tekst og illustrasjoner ble tirsdag solgt for svimlende 12,2 millioner kroner. Dette er nemlig Bob Dylans nedtegnelser da han laget den ikoniske låta «Like A Rolling Stone». Video: Reuters Vis mer

Utmerkelse

Prisen i litteratur skal ifølge Nobels testamente gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Utmerkelsen er blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901.

Vinnerne de siste åra er Svetlana Aleksijevitsj, Mo Yan, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, J.M.G. Le Clézio, Alice Munro og Patrick Modiano. Tre norske forfattere har også fått prisen, nemlig Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) og Sigrid Undset (1928).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media