Svenske Anders lager 30 dager lang film - traileren er på sju timer

Den bisarre, svensk-regisserte filmen vises bare én gang i 2020, før den slettes for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svenske Anders Weberg jobber i disse dager med et filmprosjekt som mildt sagt overgår alt som går på kino.

«Ambiancé» er ikke ferdig før i 2020, men målet er et sammensatt produkt på 720 timer. Det utgjør 30 døgn.

For å promotere filmen valgte Weberg, som i flere tiår har arbeida som kunstner, å slippe en trailer. Den er på hele sju timer. For dem som ikke synes det er nok, slippes det i 2018 en trailer på 72 timer.

Til Dagbladet forklarer han at prosjektet er en protest mot både film og gjenskapninger av gamle klassikere.

Ikke verdens lengste Webergs film har ikke noe narrativ eller plott, men viser to performancekunstnere på en strand i Sverige. Det er ingen klipp i filmen, annet enn at materialet som filmes hver uke må settes sammen.

Han avslører at halvparten av filmen er klar, og han filmer åtte nye timer hver uke.

En skulle kanskje tro at dette slo alle rekorder, men i 2008 kom andre svensker han i forkjøpet. Filmen «Logistics» er 857 timer lang, og handler om et fabrikkbesøk i Kina.

Weberg har derimot aldri hatt noe mål om å slå verdensrekorden. Meningen her er å vise et poeng.

- Det er egentlig to grunner til at jeg starta med dette. Litt fordi jeg har jobbet med bevegelige bilder og kunst på heltid i 20 år, og kjenner at jeg ikke har så mye mer å si gjennom dette formatet, skriver han i en e-post og fortsetter:

- Videre er dette prosjektet ikke bare en film, men et symbol på hvordan vi behandler mediet i dag. Det er også en protest mot alle industriproduserte «remakes», mener han.

Vises bare én gang Videre forklarer regissøren at han aldri har drevet med vanlig film, fordi videokunsten står hjertet hans nærmest.

- Filmen blir en beskrivelse av min relasjon til mediet, sammen med beskrivelser av plasser, møter, personer og følelser som jeg har støtt på her i livet. Man kan kalle det et slags memoir, skriver han.

Om du ønsker å glede eller lide deg gjennom 30-dagersfilmen må du for det første vente i fire år. For det andre skal filmen bare vises én gang, etter beskjed fra regissøren selv.

- Vi lever i et samfunn hvor det er veldig enkelt å lage innhold, men vanskeligere å slette. En stor del av prosjektet er å slette filmen fra avspillingsenhetene som er brukt når visningen er over. Det blir derfor bare mulig å se den én gang, skriver han.

Mer opptatt av biene En skulle kanskje tro at et slik prosjekt og oppmerksomheten det får fra medier internasjonalt gikk til hodet på regissøren, men akkurat nå har han andre problemer.

- Akkurat nå er jeg mer fokusert på vår koloni med bier, og om de har nok mat til å overleve vinteren. Vi har nemlig bodd på en gård i seks år med en slags naiv hippiedrøm om å leve selvforsynt, skriver han.

Han tar seg likevel tid til pressen, og nevner at han en gang matet dyrene i hagen samtidig som han gjorde et intervju med live russisk radio.

- Hadde jeg vært yngre ville jeg sikkert utnytta oppmerksomheten, men akkurat nå vil jeg bare henge her med barna mine, forteller han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer