Svenske forskere fant skjult hemmelighet under føttene til nesten 350 år gammel biskop

- Mr. Winstrup var ikke alene i kista.

(Dagbladet): De svenske forskerne ved Lunds Universitets Historiska Museum trodde ikke sine egne øyne da de åpnet og undersøkte kista der 336 år gamle biskop Peder Winstrup ligger.

Under føttene hans lå det nemlig en godt skjult hemmelighet: Kroppen til en liten baby.

Overraskelse Forskerne tror at den lille kroppen er en baby som ble født mange måneder for tidlig.

- Vi fant et av hovedfunnene våre da vi gjennomførte en CT-skanning: Mr Winstrup var ikke alene i kista. Han hadde en venn med seg, et lite barn, en fem, seks måneder gammel kropp som med vilje har blitt lagt godt skjult under føttene hans i bunnen av kista - så kanskje det er en forbindelse mellom dem, sier direktør ved museet, Per Karsten, til The Guardian.

Den mumifisierte kroppen er ifølge museet en av de best bevarte kroppene fra 1600-tallet i Europa.

Den lille kroppen kom som en overraskelse på forskerne da de gjennomførte CT-skanninga, siden kista hadde blitt åpnet flere ganger tidligere uten at kroppen da ble funnet.

Babyliket var nemlig godt skjult under urtene biskopen ligger på.

Fløyelskappe og skinnhansker Ved hjelp av moderne teknologi fant også forskerne ut at kroppen ikke var balsamert, men at den har tørket ut på naturlig måte. Biskopens hode lå på en pute av humle og madrassen han lå på var fylt med urter som einer og malurt, noe som ifølge forskerne kan ha gjort at kroppen er så godt bevart.

Klærne hans er også intakt: En fløyelskappe og skinnhansker.

Nå har det svenske teamet gjennomført en DNA-test for å se om biskopen og babyen er i slekt. Direktør Karsten tror likevel at babyen ble plassert under føttene til biskopen i skjul, for å gi kroppen en kristen grav.

Biskop Peder Winstrup ble biskop i Lund i 1638, og døde i 1679 av diverse sykdommer, blant annet leddgikt, gallestein, en tannsykdom som kan ha gått hardt ut over hjertet hans, og muligens tuberkolose, har forskerne funnet ut.

De har også funnet ut at han var en av de som opprettet Universitetet i Lund i 1666, og var forsker, teolog og samler.

Biskopen var en rik mann, og hadde derfor tilgang til sukker. Det kan ha gjort at han mistet flere tenner, og hadde en tannsykdom.

- Galleblæren inneholdt også flere gallesteiner, som kan indikere at biskopen spiste mye feit mat, sier en av forskerne som har jobbet med prosjektet, Caroline Ahlström Arcini, til The Guardian.

FANT SKJULT HEMMELIGHET: Under føttene på den 336 år gamle biskopen Peder Winstrup lå det et lik av en for tidlig født baby. Alle foto: Lunds Universitets Historiska Museum
BLE OVERRASKET: Kista har blitt åpnet flere ganger tidligere, uten at funnet ble gjort.
VELSTÅENDE: Biskopen antas å ha vært rik, siden flere tannskader som følge av sukker ble funnet, og siden det antas at han har spist mye feit mat.
GODT BEVART: Biskopen lå på en madrass fylt med urter, og klærne var inntakt: En fløyelskappe og skinnhansker.
MODERNE TEKNOLOGI: Det var først da kroppen ble CT-skannet at forskerne fant den lille skjulte kroppen.
OPPSIKTSVEKKENDE: Biskopen antas å være en av de best bevarte kroppene fra 1600-talllet.