Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Svenske forskere mørklegger sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet

Hvis en langsiktig tendens er fallende drapsrate og den fire år på rad er dramatisk forhøyet, er det nettopp grunn til å rope varsku.

MOT DYSTER DRAPSREKORD: To brødre på 16 og 20 år ble skutt og drept i Västra Frölunda i Göteborg i går, og ble del av Sveriges dystre drapsstatistikk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix
MOT DYSTER DRAPSREKORD: To brødre på 16 og 20 år ble skutt og drept i Västra Frölunda i Göteborg i går, og ble del av Sveriges dystre drapsstatistikk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare dumskaller kan konkludere slik jeg har gjort, hevder kriminologprofessor Jerzy Sarnecki i Dagbladet sist lørdag, etter å ha blitt forelagt mitt innlegg om drap i Sverige. Han mener også at det jeg har skrevet er 95 prosent nonsens. Mon det.

Spaltist

Karl-Eirik Kval

er lektor, lærebokforfatter og lærer i videregående skole. Han har hovedfag i statsvitenskap, og har blant annet forsket på innvandreres valgdeltakelse ved Institutt for samfunnsforskning.

Siste publiserte innlegg

La oss først kikke på ett av Sarneckis mest kjente resonnementer: Årsaken til at innvandrere er overrepresentert i kriminalstatistikken, er ikke deres innvandrerbakgrunn, men deres dårlige oppvekstmiljø og levekår. Men årsaken til at Sverige i dag har så mye utenforskap og at så mange som vokser opp under dårlige levekår og i et elendig oppvekstmiljø, er nettopp innvandring.

I byen som har den største andelen med innvandrerbakgrunn, Malmö, vokser mer enn 30 prosent av barna opp i fattigdom. Av landene i Norden har Sverige endt opp på en soleklar jumboplass når det gjelder barnefattigdom, på grunn av innvandring. Sverige er igjen i ferd med å bli et ekte klassesamfunn der enkelte lever som i brasilianske favelaer, kan den kjente svenske bloggeren og politikeren Jenny Sonnesson, fortelle.

Hvordan kriminaliteten ikke kan ha noe med innvandring å gjøre all den tid innvandring bringer med seg fattigdom og fører til dårlige oppvekstvilkår, og dårlige oppvekstvilkår fører til kriminalitet, er det mildest talt litt vanskelig å begripe. Men det er altså Sarneckis måte å resonnere på.

Det er flere grunner til å ta Sarneckis resonnementer og omgang med statistikk med en stor klype salt. Én av dem er at han sitter på statistikk han nekter å offentliggjøre. I Sverige har myndigheter og forskere oversikt over gjerningspersoners bakgrunn når det gjelder så vel drap, grov vold og voldtekter. Men de offentliggjøres ikke. Verken av Sarnecki eller det offentlige organet Brottsförebyggande rådet (Brå).

Den etter hvert så kjente svensk-iranske nasjonaløkonomen Tino Sanandaji er én av dem som har reagert kraftig på Sarneckis motstand mot å offentliggjøre statistikk over forbryteres etniske bakgrunn. Sanandaji har gjort det til et livsprosjekt å avsløre svenske myndigheters lemfeldige omgang med statistikk når det gjelder innvandring.

Tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende og nå sjefredaktør av Broen, Hilde Sandvik, sier dette om Sanandaji: «Tino Sanandaji har i årevis vært et irritasjonsmoment for svenske innvandringstilhengere med sin nitide blogg. Det som gjør ham vanskelig å feie bort, er imidlertid at han hele tiden insisterer på å holde seg til fakta. Som i debatten om flyktninger og utdanningsnivå. Han har i flere år vært etter svensk presse og politikere, som ifølge ham har overdrevet. Han er en av de mest interessante stemmene å følge i Sverige.»

Om fornektelses- og tilsløringskulturen som i dag dominerer i Sverige, skriver Sanandaji: «Jerzy Sarnecki och andra kriminologer har tillgång till data om exempelvis andel våldtäktsmän som har bakgrund i muslimska länder, men har valt att inte redovisa det. Det är en demokratiska skandal att regeringen och kriminologer vägrar redovisa skattefinansierad data samtidigt som de utnyttjar mörkret de skapat till att förneka invandrares överrepresentation. Det går exempelvis inte att utvärdera Sarnecki påstående om invandrares överrepresentation i våldtäkt då siffrorna är hemliga. Är det normalt? Skulle vi acceptera om nationalekonomer hemlighetsstämplade inflationsdata som de själva har tillgång till?»

Sarneckis devise har i årevis vært at det svenske samfunnet blir tryggere og tryggere fordi kriminaliteten avtar, og den kommer til avta enda mer i årene som kommer. Til dette svarer Tino Sanandaji: «Sveriges befolkning har ökat med ca 17 procent sedan 1980. Samtidigt visar Brå att antal anmälda mordförsök, misshandel och rån mer än fördubblats. I SCBs undersökning av levnadsförhållanden har andel som uppger att de blivit utsatta för våld likaså ökat mellan 1980 och sist rapporterade år 2007. Att antal väktare tredubblats och utgifter på larm och övervakning ökat ännu mer tyder heller inte på ökad underliggande trygghet.»

Sarnecki er useriøs og bør behandles deretter. La meg likevel svare på den viktigste innvendingen han har mot mitt innlegg: at en ikke kan forholde seg til noen få års forhøyet drapsrate fordi den langsiktige tendensen sier noe annet. Han tar feil. Hvis en langsiktig tendens er fallende drapsrate og den fire år på rad er dramatisk forhøyet, er det nettopp grunn til å rope varsku. Sarnecki burde ikke kalle seg forsker, men brannslukker.

Myndighetene og professorer i kriminologi i Sverige forsøker altså så godt som mulig å skjule bakgrunnen til dem som begår drap, grov vold og voldtekter. Hvorfor de gjør dette, kan vi jo bare spekulere på. Men av og til lar det seg ikke gjøre å sensurere, informasjon lekker ut i mediene. Som for eksempel IKEA-drapsmannen i Västerås – som knivdrepte ei 55 år gammel kvinne og hennes sønn.

Det viste seg at den eritreiske mannen følte seg krenket av avslaget han hadde fått på permanent opphold i Sverige, ville hevne avslaget og bevisst valgte seg ut noen som så ut som om de var svenske.

Det største problemet er at svenske myndigheter ikke evner eller ønsker å gjennomføre seriøse analyser som gjør at de kan lære av sine feil. Som for eksempel når politiets egen analysesjef, Emma Hedenvind, ikke klarer å resonnere seg fram til hvorfor Nord-Sverige ikke har gjengkriminalitet, mens det i Syd-Sverige er i ferd med å ta fullstendig overhånd.

Abraham Lincoln sa det slik: «You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!