DEBATT

Svenske forskere mørklegger sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet

Hvis en langsiktig tendens er fallende drapsrate og den fire år på rad er dramatisk forhøyet, er det nettopp grunn til å rope varsku.

MOT DYSTER DRAPSREKORD: To brødre på 16 og 20 år ble skutt og drept i Västra Frölunda i Göteborg i går, og ble del av Sveriges dystre drapsstatistikk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix
MOT DYSTER DRAPSREKORD: To brødre på 16 og 20 år ble skutt og drept i Västra Frölunda i Göteborg i går, og ble del av Sveriges dystre drapsstatistikk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bare dumskaller kan konkludere slik jeg har gjort, hevder kriminologprofessor Jerzy Sarnecki i Dagbladet sist lørdag, etter å ha blitt forelagt mitt innlegg om drap i Sverige. Han mener også at det jeg har skrevet er 95 prosent nonsens. Mon det.

La oss først kikke på ett av Sarneckis mest kjente resonnementer: Årsaken til at innvandrere er overrepresentert i kriminalstatistikken, er ikke deres innvandrerbakgrunn, men deres dårlige oppvekstmiljø og levekår. Men årsaken til at Sverige i dag har så mye utenforskap og at så mange som vokser opp under dårlige levekår og i et elendig oppvekstmiljø, er nettopp innvandring.

I byen som har den største andelen med innvandrerbakgrunn, Malmö, vokser mer enn 30 prosent av barna opp i fattigdom. Av landene i Norden har Sverige endt opp på en soleklar jumboplass når det gjelder barnefattigdom, på grunn av innvandring. Sverige er igjen i ferd med å bli et ekte klassesamfunn der enkelte lever som i brasilianske favelaer, kan den kjente svenske bloggeren og politikeren Jenny Sonnesson, fortelle.

Hvordan kriminaliteten ikke kan ha noe med innvandring å gjøre all den tid innvandring bringer med seg fattigdom og fører til dårlige oppvekstvilkår, og dårlige oppvekstvilkår fører til kriminalitet, er det mildest talt litt vanskelig å begripe. Men det er altså Sarneckis måte å resonnere på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer