Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svenske gangstere

Innsiktsfull, kryptisk og nokså svensk ekspresjonisme.

BOK: I 1980 kom Klas Østergrens «Gentlemen». Den var lagt til Stockholm i tiden mellom 1950 og 78, og ble en kultbok i Sverige med en parallell til Saabye Christensens «Beatles» her hjemme. «Gentlemen» er sett gjennom en fiktiv Klas Østergren, som møter de to brødrene Morgan, som egentlig heter Morgonstjârna og er svensk adel. I de femogtyve åra som har gått etter suksessen, har Østergren bl.a. vært gift med Pernilla August, skrevet filmmanus, gjort TV og oversetterjobber. Og skrevet en rekke andre romaner. Men hele tiden med et leserpress om en oppfølger til «Gentlemen».

Dårlige vaner

Nå foreligger altså «Gangsters». Den åpner nokså syrlig med å henvise til en frisør som vet «alt» om forfatteren Klas Østergren. Tausheten i de femogtyve åra skal ha skyldtes hans dårlige vaner. Her begår Østergren en liten genistrek idet han blir sin første boks fortolker, og letter dermed på presset til oppfølgeren. Samtidig omgjør han handlingen i «Gentlemen». Han hevder at de to brødrene Morgan, som liksom representerte sannheten og løgnen, i «virkeligheten» bare var en spaltet Henry. Men viktigst, romanens Østergren skal ha blitt tvunget til å droppe den politiske del av «Gentlemen». Han «ofret sin kunstneriske frihet og vant en annen» (slik Østergren selv i et intervju antyder at enhver forfatter må gjøre for å overleve). Sentral i første bok var Henrys elskede Maud, som også var elskerinnen til den mektige forretningsmannen Sterner som nå vil bli minister. I denne boka overtar Østergren Maud etter Henry som er forsvunnet på et galehus i Wien. Men vi møter sønnen hans hvis kjæreste også forsvinner fordi hennes far Conny muligens er involvert i en skummel affære. Den omhandler en mann som sitter og råtner fordi han har spist opp en nøkkel som skjuler et brent dokument. Dette skal muligens bevise en hemmelig våpenhandel under nazistene, et sentralt tema i «Gentleman».

En thriller?

Rene såpa altså, krydret med dop, fyll, galskap, dårskap, makt - og mord. For dette er også en slags thriller, selv om jeg aldri helt får grep om den noe kryptiske storyen. Det har heller ikke Østergren villet. Snarere sveiper han innom en rekke temaer og personer som til enhver tid speiler den rådende tidsånd fra 1978 fram til i dag. For eksempel et meningsmålingsinstitutt som omtaler den rådende folkemening som en «nyttegjenstand». Eller det snuskete firmaet «Second hand to third world», og en tenåringsmillionær som har kjøpt en hel svensk bygd, inkludert kirke. Her er også gjennomkorrupte maktmennesker fra den tidligere venstresiden i Sverige: «De fant sprekker overalt der de kunne slå rot.» Gangsters, med andre ord. Alle er blitt gangsters i dagens Sverige. Den mest skremmende er den Mephisto-polisaktige «Sjauern». Han har isblå øyne, lukter skog, og har som oppgave å rydde og holde det rent rundt maktmennesker.

Langt til Sverige

Selv blir jeg aldri helt grepet verken av gentlemennene eller gangsterne. Muligens fordi boka er for mye et nasjonalt ikon - og sånn sett er det tross alt nokså langt til Sverige. I hvert fall går nok jeg glipp av en del interne referanser til «virkelige» personer og hendelser. Men svenskene elsker bøkene, og mener at «Gangsters» om mulig er enda bedre enn «Gentlemen». Selv har jeg nå lest dem under ett - og blitt slått av hvor imponerende like de er i tonen, tilt ross for et kvart århundrets mellomrom. Og for all del. Det er episoder her som er helt rå. Blant annet et Isak Sellanraa-aktig intermedium i en koje på landet. Ellers er fiksjons-Østergren den som best beskriver boka, og historien, som ifølge ham aldri kan bli «hel» i vanlig forstand. Kun et utsnitt og en diffus del som «i stil og vesen er ren ekspresjonisme».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling