VALGVINNER: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kunne smile bredt under valgvaken på restauranten Kristall i Stockholm søndag kveld.
Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
VALGVINNER: Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kunne smile bredt under valgvaken på restauranten Kristall i Stockholm søndag kveld. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB ScanpixVis mer

Svensk valgskred

Svenske menn sendte Sverige­demokraterna nesten til himmels

Kvinnene er ikke like begeistret.

Kommentar

STOCKHOLM (Dagbladet):

Det var tyst som i graven da den første prognosen kom på skjermen under Moderaternas valgvake. Tross at partileder Ulf Kristersson kan bli landets neste statsminister, var det liten jubel å spore.

Årsaken var åpenbar. Det var det første tallet i Sverigedemokraternas kolonne: 19.

Det var verre enn fryktet. Etter hvert så det ut som Moderaterna skulle sikre seg den viktige andreplassen, men det hjalp lite på humøret at seierssikre SD-ere sa det kom til å koste dyrt om Moderaterna ville ha statsministeren. Enn så lenge er ikke SD med i det regnestykket, men når valget er over og realitetene synker inn, må de gamle partiene forholde seg til kveldens store seierherre.

Om andreplassen glipper, er SDs framgang likevel fryktinngytende på så kort tid.

Det er denne sannheten som begynner å synke inn. Selv om målinger har varslet et brakvalg for SD lenge, virker det som få har villet innse konsekvensene. At Sverige plutselig sitter med et av de største høyrepopulistiske partiene i Europa. SD vil ha et sterkt mandat når det krever innflytelse i den nye Riksdagen.

Flere bakgrunnstall er brutal lesning. For sosialdemokratene er det en bekmørk kveld. Trolig mister de regjeringsmakta, selv om det i skrivende stund er så å si dødt løp. De er avhengig av at partneren miljøpartiet holder seg over sperregrensen.

Men Stefan Löfven må ikke bare svelge det dårligste valget på 100 år. Han må konstatere at det er hans velgere som sterkt har sørget for SDs utrolige framgang. Gamle S-velgere utgjør den aller største nye velgergruppen til SD, svært mange av dem LO-medlemmer. Moderaternas frafalne følger like etter.

Velgerne har sviktet de to største partiene i hopetall, Socialdemokraterna også til venstre.

Men Sverigedemokraternas framgang skyldes først og fremst de mannlige velgerne. SD er nå størst blant menn i Sverige med 24 prosent oppslutning. Kvinnene er langt ifra like begeistret. Bare 13 prosent stemte på SD, mens 28 prosent av kvinnene stemte på sosialdemokratene og ti prosent på Vänstern.

Det har alltid vært et synlig skille mellom menn og kvinner når det gjelder politiske sympatier, men her er det rett og slett oppstått et gap. Det forteller om interessemotsetninger som splitter Sverige langs flere linjer. At høyrepopulismen bæres fram av middelaldrende mannlige velgere er kjent fra andre land, ikke minst i USA, men at trenden også er så markant i sosialdemokratiet Sverige, vil kanskje overraske noen.

Moderaterna slipper heller ikke unna lekkasjen til SD. Høyres svenske søsterparti lekker eldre velgere til SD i stort monn. De eldre er likevel fortsatt blant sosialdemokratenes mest trofaste velgere. I denne velgergruppa er sossarna desidert størst med 32 prosent.

Men de unge førstegangsvelgerne lar seg ikke forføre av Jimmie Åkesson. Hadde de fått bestemme ville SD fått bare 13 prosent.

Tallene viser at dette virkelig er et valgskred svenskene er vitne til når hele 44 prosent av velgerne har byttet parti siden sist. Mens de gamle partiene kan trøste seg med at de fortsatt gjør opp seg imellom om statsministerposten, bør sjokkvalget 2018 føre til mer enn alminnelig selvransakelse. For SDs velgere er ikke bare drevet av innvandringsmotstand. Ikke bare. En enda viktigere grunn til å stemme SD, ifølge velgerne deres selv, er mistillit til politikerne.

Skal tilliten gjenvinnes handler det ikke bare om politiske løsninger, men også om hvordan de håndterer Jimmie Åkesson og hans parti. Høstens valgthriller har så vidt begynt.