BLOND OG IKKE-BLOND: Jakob Oftebro som «blond og stilig» og Gustav Skarsgård som «kulmaget og nerdete» i «Kon-Tiki». Foto: Nordisk film
BLOND OG IKKE-BLOND: Jakob Oftebro som «blond og stilig» og Gustav Skarsgård som «kulmaget og nerdete» i «Kon-Tiki». Foto: Nordisk filmVis mer

Svenske reagerer på at Kon-Tiki-gutta er blondere og stiligere enn i virkeligheten

Avmålt anmeldelse før Sverige-premieren i kveld.

(Dagbladet): I dag får svenskene omsider se hva nordmenn har vært så oppglødd over det siste halve året. «Kon-Tiki» har kinopremiere i Sverige i dag, og den første anmeldelsen er heller avmålt.

Expressens Karin Olsson erklærer seg gammel Heyerdahl-fan som i barndommen lot seg oppsluke av bøkene og den originale, Oscar-belønnede dokumentarfilmen om flåteferden i Stillehavet.

Blondere og stiligere - Men fortellertalentet fra bøkene og dokumentaren merkes ikke i den kunstnerisk svake spillefilmen. I sine dårligste stunder fremstår den som et norsk forsøk på å blande «Haisommer» og «Göta Kanal», skriver anmelderen med en referanse til en såkalt ellevill svensk komedie fra 1981.

Hun reagerer på at den «djerve vitenskapelige tenkeren» og hans mannskap er blitt «blondere og stiligere» enn de var i virkeligheten. Med ett unntak - den svenske ekspedisjonsdeltakeren Bengt Danielsson, spilt av Gustav Skarsgård, som er «kulmaget og nerdete».

At man her i Norge tvert imot har reagert på at ekspedisjonsdeltakeren Herman Watzinger (Anders Baasmo Christensen) er fremstilt mindre atletisk og mer skeptisk til flåterferden enn han var i virkeligheten, nevnes ikke i anmeldelsen.

Odyssevs - Jeg unner likevel Norge sin blonde Odyssevs som filmhelt og håper Thor Heyerdahls skildringer nå kan overleve enda en generasjon som ukonvensjonelle pikebøker, avslutter anmelderen.

To dager før den kan få Oscar-pris som beste utenlandske film - 22. februar - settes «Kon-Tiki» opp på kino i en rekke byer i USA.

Det enda to måneder til den norske storfilmen kommer ut i Tyskland, og først i april kommer «Kon-Tiki» på kino i Danmark, Belgia, Nederland og Russland.

Blir filmskaperne skuffet av den kjølige responsen fra den svenske anmelderen, kan de muntre seg opp med å lese brukeromtalene av filmen på det sentrale filmnettstedet IMDB. Der får filmen i all hovedsak svært gode skussmål.