Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision

Svenske Thomas har skrevet 88 Eurovision-låter. - Modig av Rybak å komme tilbake

Thomas G:son vet hvordan man skriver en låt.

DRAMA: Thomas G:son har skrevet 88 sanger som har vært med i Eurovision. - Det bør være litt drama i låtene, sier svensken om «hemmeligheten» bak det å skrive en god Eurovision-låt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DRAMA: Thomas G:son har skrevet 88 sanger som har vært med i Eurovision. - Det bør være litt drama i låtene, sier svensken om «hemmeligheten» bak det å skrive en god Eurovision-låt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

LISBOA (Dagbladet): - Da jeg først hørte «That's how you write a song» var jeg ikke helt overbevist. Jeg forsto ikke greia, sier Thomas G:son (50) om Norges Eurovision-bidrag.

Svensken med det lange blonde håret er en myndighet på området. G:son, hvis egentlige etternavn er Gustafsson, har siden 1999 skrevet 88 Eurovision-låter for 11 land. Én av dem, «Euphoria», gikk helt til topps i konkurransen.

Nå er han i Lisboa for å lose sin nyeste låtbaby gjennom Eurovision-systemet. Når Maltas Christabelle går på scenen under semifinalen i kveld, er det med låta «Taboo», signert blant andre G:son.

Christabelle skal i ilden en god stund etter Alexander Rybak, som åpner showet.

EUROVISION: Norges representant Alexander Rybak har gjort et stort byks på bettinglistene siden han ankom Lisboa, og er nå en av favorittene til å vinne den europeiske musikkonkurransen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av tirsdagens semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se he... Vis mer

- Kan absolutt vinne

Selv om G:son ikke var overbevist etter å ha hørt Norges bidrag, endret han mening etter å ha sett videoklipp av Rybaks liveopptreden.

- Da jeg så videoen av Alexander på scenen, forsto jeg virkelig. Han eier scenen. Han vil være med og slåss om seieren. Men jeg tror Kypros vinner.

Kypros' Eleni Foureira gikk videre fra semifinalen tirsdag med låta «Fuego», og er bookmakernes favoritt - ett hakk over Rybak.

- Det er modig av Rybak å komme tilbake til Eurovision. Det er bra at han våger å gjøre det. Han kan absolutt vinne, sier G:son, som påpeker at det er stor fallhøyde når Rybak allerede har vunnet konkurransen én gang tidligere. Attpåtil med en låt som «Fairytale».

- «Fairytale» er vanskelig å slå. Det er en fantastisk låt. Den står seg. De fleste ville ha vært redde for å delta igjen. Det er bedre å se tilbake på suksessen som har vært. Men han lykkes med det.

PÅ LAG MED MALTA: I år har Thomas G:son skrevet Maltas Eurovision-låt «Taboo», som skal i ilden i semifinalen torsdag kveld. - Ifølge oddsen kommer ikke låta videre. Det kan gå. Men det kan gå dårlig også, sier G:son om sjansene for finaleplass. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
PÅ LAG MED MALTA: I år har Thomas G:son skrevet Maltas Eurovision-låt «Taboo», som skal i ilden i semifinalen torsdag kveld. - Ifølge oddsen kommer ikke låta videre. Det kan gå. Men det kan gå dårlig også, sier G:son om sjansene for finaleplass. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Skrev for Guri Schanke

Selv er ikke G:son redd for å prøve igjen. Og igjen.

Svensken har skrevet totalt seks låter til norske Melodi Grand Prix, deriblant «Ven a bailar conmigo», som var skreddersydd til Guri Schanke da hun deltok i 2007.

SKREV FOR NORGE: Thomas G:son skrev låta Guri Schanke vant MGP med i 2007. Her er de to under den europeiske finalen i Helsinki. Foto: Knut Falch / Scanpix
SKREV FOR NORGE: Thomas G:son skrev låta Guri Schanke vant MGP med i 2007. Her er de to under den europeiske finalen i Helsinki. Foto: Knut Falch / Scanpix Vis mer

- Jeg fikk beskjed om at Guri Schanke skulle være med i Melodi Grand Prix, og at de ønsket seg en viss type låt, litt lett, som man kunne danse til. Etter én time hadde jeg skrevet «Ven a bailar conmigo», sier G:son og gliser.

Schanke vant i Norge, men røk ut i semifinalen i Helsinki. Det syntes G:son, som hadde skrevet låta helt alene, var «tråkig».

- Jeg husker NRK kom for å intervjue meg etter at Guri gikk ut i semifinalen. Det var ikke gøy, sier låtskriveren og holder hendene foran ansiktet.

Han mener det er uproblematisk at Schanke i år sitter i den norske fagjuryen, og dermed skal bedømme en låt han har skrevet.

- Vi har ikke kontakt lenger. Det spiller ingen rolle, det er så mange låter. Og selv om man liker en person trenger man ikke nødvendigvis å like låta - og omvendt.

Ordknapp om økonomi

G:son, som bor i barndomsbyen Skövde sammen med forloveden Maria og deres to barn, blir ordknapp når Dagbladet spør hvor mye han har tjent på alle Eurovision-låtene.

Han innrømmer at «Euphoria», som svenske Loreen vant med i 2012, har vært bra økonomisk. Men så mye mer vil han ikke si.

- «Euphoria» har vært bedre økonomisk enn låter som ikke blir hits, sier svensken spøkefullt.

- Kunne du leve i flere år på «Euphoria»-suksessen?

- Jeg har holdt på lenge, så jeg har mange låter som ligger og «skvalper».

- Er det noen norske artister du har lyst til å skrive for i framtida?

G:son blir stille noen sekunder. Så smeller det:

- Jahn Teigen!

EUROVISION: - Du må ha på litt glitter! Det mener Dagbladets kommentator Marie Simonsen er et must når du skal på fest. Se KK-redaktør gi tipsene som gir en fullverdig Eurovision-fest i Dagbladets Eurovision-studio. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Vis mer Vi... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media