Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt:

Svenske tilstander i Norge

Vi kan ikke stille se på når nettbaserte propagandasider som angriper våre barn bli hyppig brukt som en kilde eller referanse av folk i våre lokalmiljøer.

VOKSER: Nordiska motståndsrörelsen er en organisasjon som opplever sterk vekst, skriver artikkelforfatteren. 1. mai demonstrerte nazigrupperingen i Falun, der den ble møtt med motdemonstrasjoner. Foto:  Ulf Palm / TT / NTB Scanpix 
VOKSER: Nordiska motståndsrörelsen er en organisasjon som opplever sterk vekst, skriver artikkelforfatteren. 1. mai demonstrerte nazigrupperingen i Falun, der den ble møtt med motdemonstrasjoner. Foto:  Ulf Palm / TT / NTB Scanpix  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med jevne mellomrom hører jeg at det er svenske tilstander i Norge. En slik beskrivelse av samfunnsutviklingen er spesielt interessant for meg som en gang innvandret fra Sverige til Norge. Derfor tenkte jeg å undersøke hvilke tilstander det er snakk om, fordi det er mangt jeg ønsker velkommen, men ikke alt.

Farid Shariati
Farid Shariati Vis mer

Når det snakkes om svenske tilstander, snakker vi da om svenskenes kutt i klimagasser og deres minskede økologiske fotavtrykk? Sannsynligvis ikke, siden de norske tilstandene har vært rakt motsatt sammenliknet med Sverige på den fronten. Mens svenske regjeringer, uavhengige av blokk, har de seineste 30 årene klart å starte omstillingen til et mer bærekraftig Sverige, har norske regjeringer og deres støttespillere gjort det rakt motsatte i samme tidsrom. Eller refereres det til den tverrpolitiske enigheten om å stoppe høyrepopulismen og begrense hvor mye påvirkning høyreekstremister og deres anheng skal kunne ha i nasjonalpolitikken? Det er vanskelig å kjenne igjen de tilstandene når høyrepopulister herjer fritt i den norske regjeringen i dag. Mens den døra enda er lukket i Sverige, står den på vidt gap i Norge.

Det jeg derimot kan kjenne igjen er framveksten av rasistiske og nazistiske grupperinger. Jeg ser en økt grad av normalisering i forhold til avhumaniserende retorikk og en økt toleranse for propagandasider for høyreekstreme. En av disse sidene, der 22. juli-terroristen var en av de hyppigste kommentatorene og stor beundrer av, har nylig gått til nettangrep mot en barneskoleklasse i Vadsø. Det minner meg om når frontfigurer for Sverigedemokraterna nylig hengte ut en ungdom fordi han var uheldig som deltok på en morgensending med Sveriges skoleminister. Ungdommen var brun i huden.

Når vi snakker om svenske tilstander, la oss da rette fokuset mot nynazistiske Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i Sverige, en organisasjon som opplever sterk vekst og har en medlemsmasse som har en enorm voldskapital. Denne gruppa, som av flere terrorforskere klassifiseres som terrorister, får notoriske grupper som Soldiers of Odin til å se harmløse ut.

Gruppa samlet nesten 600 medlemmer i Falun 1. mai i år, og gjennomførte en demonstrasjon med slagord der man blant annet skulle ta landsforrædere. Temaet under deres nazitaler var blant annet den vanlige hyllesten til Hitler, benektelse av holocaust eller som de selv beskriver det: en saga som de ikke tror på. Jeg ser med gru og skrekk hvordan disse svenske tilstandene importeres til Norge. Og nå har NMR fått tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad, der NMR selv nvarsler at de kan komme til å bli flere hundre som deltar.

Denne gang er hovedparolen å «knuse homolobbyen»! Det er skummelt å se hvor fort slike krefter kan legitimeres og normaliseres.

I år er det 72 år siden frigjøringen fra naziokkupasjonen og seks år siden 22. juli. Det var forbrytelser som ble begått mot alle oss som står for åpenhet, mangfold, toleranse og frihet. Vi har ikke råd til å overse framveksten av disse voldsbejaende og intolerante kreftene. Vi kan ikke stille se på når nettbaserte propagandasider som angriper våre barn bli hyppig brukt som en kilde eller referanse av folk i våre lokalmiljøer. Vi må sette foten ned for dem som tyr til totalitære og antidemokratiske tiltak, og vise at vi husker vår kollektive historia, og at vi aldri vil oppleve det på nytt. Vi må vise at vi står sammen om de grunnleggende verdiene som jeg vet at det absolutte flertallet i Norge vil verne om, og at vi ikke aksepterer marsjerende nazister i våre gater eller godtar høyreekstreme virkelighetsoppfatninger som sprer seg som ild i tørt gress i sosiale medier.

Hele Norges coronakart