DEBATT

Svenske tilstander

Sverige får i år nærmere syv ganger så mange drap som i Norge, og det med bare dobbelt så mange innbyggere.

DYSTRE DRAPSTALL: En mann i 30-årene døde etter å ha blitt skutt i hodet av to maskerte menn i Barkarby utenfor Stockholm 15. september. Sverige ligger an til å nå en ny, dyster drapsrekord i år. Foto: PER-OLOF SÄNNÅS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
DYSTRE DRAPSTALL: En mann i 30-årene døde etter å ha blitt skutt i hodet av to maskerte menn i Barkarby utenfor Stockholm 15. september. Sverige ligger an til å nå en ny, dyster drapsrekord i år. Foto: PER-OLOF SÄNNÅS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mye kan fornektes og forskjønnes når det gjelder utfordringene det svenske samfunnet står overfor etter innvandringsbølgen i fjor, men ett forhold er vanskelig å bortforklare: antallet drap.

I Sverige har det i år vært mellom 12 og 15 drap per måned. Til sammen 121 drap så langt i år (til og med september). Om det fortsetter slik de siste tre månedene, har antallet drap i Sverige økt med over 80 prosent i løpet av bare to år. Og det med en befolkningsøkning på under fire prosent.

Sverige ligger altså an til å få rundt 160 drap i år, i 2015 var det 115 og i 2014 var antallet drap 87. Norge hadde til sammenligning 23 drap i 2015, det laveste antallet på 44 år. Sverige får i år nærmere syv ganger så mange drap som i Norge, og det med bare dobbelt så mange innbyggere.

Noe av årsaken til at antallet drap har gått ned i Norge, og at det ikke er langt høyere i Sverige, er moderne medisin og raskere transport til sykehus. For hvert drap er det flere titalls tilfeller av grov vold og mishandling. I september var det i følge denne oversikten 15 drap, 44 drapsforsøk og 58 tilfeller av grov mishandling i Sverige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer