DEBATT

Valget i Sverige:

Svenske valgtilstander

Mer fragmentert. Mer polarisert. Men like fullt et gjenkjennelig politisk landskap hvor tyngdepunktet flyttes til høyre.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Jimmie Åkesson fra partiet Sverigedemokraterna taler til folket på torget i sentrum av Strängnäs. Forklaringen på Sverigedemokraternas suksess er ikke annerledes enn i andre vesteuropeiske land, selv om det har tatt lengre tid, skriver artikkelforfatter. Foto: Christian Roth Christensen
SVERIGEDEMOKRATERNA: Jimmie Åkesson fra partiet Sverigedemokraterna taler til folket på torget i sentrum av Strängnäs. Forklaringen på Sverigedemokraternas suksess er ikke annerledes enn i andre vesteuropeiske land, selv om det har tatt lengre tid, skriver artikkelforfatter. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I morgen er det valg i vårt naboland, Sverige. Valget er spesielt av flere grunner. Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD) gjør sitt beste valg noensinne. Socialdemokraterna gjør sitt dårligste valg noensinne. Og som et resultat av dette vet ingen hva slags regjering Sverige får etter valget:

Verken de rødgrønne eller den borgerlige Alliansen har flertall alene. Ingen vil samarbeide over blokkgrensene og ingen vil samarbeide med SD. Det minner litt om Norge i 2005, men den gangen vant de rødgrønne et knepent flertall. Dermed ble det ikke noe «kaos på borgerlig side». I Sverige derimot peker alt i retning av kaos og løftebrudd.

Denne valgkampen har i stor grad handlet om helse, skole, innvandring/integrasjon og kriminalitetsbekjempelse. Tradisjonelle temaer som landets økonomiske utvikling og sysselsetting har spilt en betydelig mindre rolle nå enn de gjorde i 2014. Det er ikke urimelig å se dette i sammenheng med at økonomien går ganske bra:

Veksten er god, arbeidsledigheten har sunket og det er et tydelig overskudd i de offentlige finansene. Det handler imidlertid også om den markante flyktningtilstrømningen i 2015 og økende problemer med gjengkriminalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer