Svenske vant Nordisk råds litteraturpris

Og nå kommer hun til Lillehammer.

(Dagbladet.no): Den svenske forfatteren Sara Stridsberg er årets vinner av Nordisk Råds litteraturpris.

Hun får prisen for «Drömfakulteten» - hennes andre roman.

Dermed ble det ingen pris på nordmennene Tomas Espedal, Jan Jakob Tønseth og Sigbjørn Skåden, sistnevnte nominert fra det samiske språkområdet.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er likevel strålende fornøyd med vinneren. De hadde allerede booket henne til årets festival. Hun skal delta på to arrangementer på Lillehammer lørdag 2. juni.

Fiksjon om virkelig person
Nordisk Råds bedømmingskomite uttaler følgende om vinnerboka:

"Drömfakulteten (Drømmefakultetet) er en brennende roman med mange dyp. Navet i fortellingen utgjøres av det ekstrem-feministiske ikonet Valerie Solanas og hennes på mange vis tragiske livsskjebne. Stridsberg blander dokumentarmateriale og fri fiksjon i en febril, vibrerende prosa.

Drømmefakultetet har undertittelen "tillegg til seksualteorien", og romanen er et sviende oppgjør med samfunnets ulike undertrykkelsesmekanismer. Sitt alvorlige emne til tross er "Drømmefakultetet" en roman som bæres frem av en enorm energi og språklig vellyst."

Boka er en oppdiktet fortelling om den virkelige personen Valerie Solanas, som skrev det ekstremfeministiske manifestet SCUM på 60-tallet og forsøkte å drepe Andy Warhol i 1968. Romanen handler om hennes siste dager i livet, som hun tilbragte på Bristol Hotel i San Fransisco.

VINNER: Den svenske forfatteren Sara Stridsberg. Foto: Annika von Hausswolff
VINNER: Den svenske forfatteren Sara Stridsberg. Foto: Annika von Hausswolff Vis mer

Sprenger sjangeren
Dagbladets Cathrine Krøger har også uttrykt begeistring for «Drömfakulteten»:

««Drømfakulteten» er en fiksjonsbiografi over Valerie Solanas. Solanas var prostituert og narkoman. Hun skrev det ekstremt mannshatende «Scum-manifestet», og ble herostratisk berømt for å ha skutt Andy Warhol. Da Dorrit Willumsen mottok Nordisk Råds pris for sin litterært betente romanbiografi om Herman Bang, skapte det furore.

Men Stridsberg nærmest sprenger den omdiskuterte sjangeren. Hun opererer på mange tidsplan, der hun ser Solanas fra ulike vinkler. Den tilsynelatende kompliserte komposisjonen er likevel lett tilgjengelig. Fordi Stridsberg har et språk jeg nesten opplever som hypnotisk», skriver Krøger.

Prisen - som består av 350 000 danske kroner - deles ut til Stridsberg i høst.

Sara Stridsberg er født i 1973, og bor i Stockholm. Debutromanen «Happy Sally» kom i 2004.

•  Her er lista over de nominerte

Stridsberg blir tidenes 14 svenske til å vinne prisen. Danmark og Norge kan skilte med «kun» åtte priser hver. Lars Saabye Christensen var siste nordmann til å få utmerkelsen, i 2002.

I morgen viser Cinemateket, i samarbeid med Ladyfest, filmen «I shot Andy Warhol», og skuespiller Henriette Stenstrup vil lese et utdrag fra «Drömfakulteten».