NOBELBANKETTEN: Her ankommer kong Carl Gustaf Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm, sammen med fysikkprisvinneren Donna Strickland. I år ble det ikke delt ut noen nobelpris i litteratur, på grunn av skandalen som har rammet Svenska Akademien. Foto: Fredrik Sandberg/ TT / NTB scanpix
NOBELBANKETTEN: Her ankommer kong Carl Gustaf Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm, sammen med fysikkprisvinneren Donna Strickland. I år ble det ikke delt ut noen nobelpris i litteratur, på grunn av skandalen som har rammet Svenska Akademien. Foto: Fredrik Sandberg/ TT / NTB scanpixVis mer

Svenska Akademien

Svenskekongen om Akademien-bråket: - En lei historie

Sveriges kong Carl Gustaf, som er Svenska Akademiens høye beskytter, synes det er leit at kulturinstitusjonen er havnet i en skandale.

Til tross for skandalen har kongen aldri vurdert å si fra seg sin rolle som institusjonens høye beskytter.

- Det er noe man ikke gjør. Men det er en veldig lei historie, sier kong Carl Gustaf i dokumentaren «Året med Kungafamiljen» fra SVT.

- Fått mange spørsmål

Kongen synes det er vanskelig at Akademien har havnet i dagens situasjon.

- Det er sånt som ikke bare påvirker svensk kultur. Også andre land lurer på hva det er som har skjedd i Sverige. Jeg har fått mange spørsmål utenfra om hva det er som skjer, sier kongen.

Ifølge kongen er det viktig for Sverige at Svenska Akademien finnes.

- Det er et viktig at det finnes et akademi som kan beskytte og ivareta det svenske språket, sier kongen.

Tidligere i desember gikk den årlige høytidssammenkomsten til Svenska Akademien av stabelen. Hvert år markeres året som har gått i Börshuset i Stockholm, og den høytidelige seremonien er uforandra siden kong Gustaf III startet tradisjonen på 1700-tallet.

Under seremonien glimtet imidlertid både prins Carl Philip, prinsesse Sofia, prinsesse Madeleine og hennes mann Chris O'Neill alle med sitt fravær.

Svekket tillit

Svenska Akademien deler ut Nobelprisen i litteratur. Årets litteraturpris ble ikke delt ut på grunn av svekket tillit til Akademien etter skandalen.

Det var i november 2017 at 18 kvinner fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann omtalt som «kulturprofilen». Senere ble han identifisert som Jean-Claude Arnault, teaterregissør og ektemann til lyrikeren Katarina Frostenson, et av akademiets medlemmer.

72 år gamle Arnault ble tidligere i år dømt til to års fengsel for ett tilfelle av voldtekt. I begynnelsen av desember ble han dømt for enda en voldtekt, og dommen ble skjerpet til to og et halvt års fengsel. Han har anket dommen til svensk høyesterett.