Svenskene elsker Majgull

En halv million svensker har kjøpt «Aprilheksen», skrevet av Majgull Axelsson. Nå kommer romanen på norsk.

«Aprilheksen» er historien om multihandikappede Desirée og hennes tre søstre. Desirée tilbringer livet i en seng og kommuniserer ved hjelp av en fløyte.

- Det er en roman om moderskapet, om det moderne prosjektet og ideen om det rasjonelle mennesket, om fysikk og om søsterskap. At det er en kjærlighetsroman oppdaget jeg ikke før etterpå. Jeg trodde ikke jeg kunne skrive kjærlighetsromaner, sier Majgull Axelsson.

Var journalist

Inntil for femten år siden jobbet hun som journalist. Da tok trangen til å gå mer i dybden over, og hun begynte å skrive dokumentarbøker. Prosjektene hennes har ofte vært å se verden med de svakestes øyne.

- Jeg trodde lenge at mitt tema var fattigdom, men nå ser jeg at det er det overgivne barnet jeg er mest opptatt av.

Magisk realisme

«Aprilheksen» kom ut i Sverige i 1997, og Axelsson har nettopp sluppet en ny roman, «Slumpvandring», i hjemlandet. Positive kritikere sammenlikner ofte Axelssons skrivestil med Isabel Allendes.

- Den magisk-realistiske formen kommer vel av at jeg er så glad i eventyr. Min yngste sønn på seksten har protestert i årevis, så nå er jeg på desperat jakt etter barn å lese for, ler hun.

- Men modernismen som litterært ideal passer ikke meg. Så elegant er jeg ikke, sier svenske Majgull Axelsson.