«Svenskene er dumme»

Skjønner ikke dialogen i «Himmelblå» - selv med teksting.

«HIMMELBLÅ» : Pensjonert språkprofessor Fin-Erik Vinje mener svenskene er dumme som ikke forstår hva Lena Kristin Ellingsen og de andre skuespillerne i tv-serien «Himmelblå» sier. Foto: Tom E. Østhuus.
«HIMMELBLÅ» : Pensjonert språkprofessor Fin-Erik Vinje mener svenskene er dumme som ikke forstår hva Lena Kristin Ellingsen og de andre skuespillerne i tv-serien «Himmelblå» sier. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

Dermed er det duket for en ny svensk-norsk språkstrid.

«Svenskene er dumme,» skriver den pensjonerte språkprofessoren Finn-Erik Vinje på sin egen blogg.

Bakgrunnen for den kraftige utblåsningen mot broderfolket, er mottakelsen av den norske tv-serien «Himmelblå». Tidligere i uka kom det fram i VG at første episode ble en seer- og kritikersuksess, men at «skuespillerne burde snakket svensk».

Dette har opprørt den kjente norske språkeksperten:

«På tross av omhyggelig teksting synes svenskene at det språket de hører, er både vanskelig og ubehagelig. Rotvälska, sier en kritiker i Expressen, altså 'ubegripelig og stygt språk',» skriver Vinje og fortsetter:

«Nordmenn er ikke dumme, iallfall ikke så dumme som svenskene. Svensk språk er barnemat for oss - iallfall i talt form. Når vi er i kontakt med svensker og oppdager at de ikke forstår, skifter vi simpelthen over til det tilsvarende svenske ordet. Vi har det parat.»

Røverspråk
Expressens Nils Schwarts formulerte seg slik i sin omtale av «Himmelblå»:

«Det hjelper nok dessverre ikke - svenske tv-seere vil se svenske skuespillere i svenske miljøer - og da kan Line Verndal i den kvinnelige hovedrollen ligne Lene Endre så mye hun vil. Hun snakker fortsatt det der fremmede røverspråket.»

I dagens Aftenposten kom det også fram at norske kinofilmer flopper totalt i Sverige:


«Max Manus» er hittil sett av litt over fem tusen og «Død snø» er det bare 475 svensker som har funnet fram til.

- Årsaken er nok den samme som med «Himmelblå». Det er et faktum at svenskene er dumme i den forstand at de ikke forstår vårt språk på samme måte som vi forstår deres, sier Finn-Erik Vinje til Dagbladet.

- Når norsk film ikke vekker noen særlig begeistring i Sverige, så kan det hende at når svenskene skal høre nordisk språk, så skal de høre svensk. De ser på det norske som litt provinsielt. Sverige er på en helt annen måte vendt mot kontinentet eller USA, og hopper bukk over Norge, som er en uvesentlig liten flekk på kartet.

- Kan dette endres?

- Nei, det måtte være om vi fikk tilbake Jämtland og Härjedalen, slik at styrkeforholdet ble annerledes. Det er jo dobbelt så mange svensker og svensk kulturliv har en bredde, vitalitet og tyngde som gjør at vi nok må avfinne oss med den situasjonen vi har, sier Vinje.

Sverige-venn
Til tross for angrepet på språkkunnskapene, har han stor sans for broderfolket.

- Jeg er absolutt Sverige-venn, jeg. Jeg ser like mye på svensk tv som på norsk tv, sier Vinje.

Han mener nordmenn forstår så godt svensk at det er latterlig anstaltmakeri når norsk tv tekster svensk normaltalemål.

«Norske seere har ingen vanskeligheter med å forstå hva Fredrik Reinfeld, Liza Marklund, Stefan Holm, Lill-Babs, P.O. Enquist osv. sier,» mener Finn-Erik Vinje.

Han synes det kunne være mer nyttig også for nordmenn «å få tekstet alle de norske dialektale, sosiolektale og idiolektale varianter som NRK programmatisk serverer oss.»

REAGERER: Pensjonert språkprofessor Finn-Erik Vinje mener svenskene er dumme som ikke forstår norsk. Foto: Elisabeth Sperre Alnes.
REAGERER: Pensjonert språkprofessor Finn-Erik Vinje mener svenskene er dumme som ikke forstår norsk. Foto: Elisabeth Sperre Alnes. Vis mer