«Svenskene er dumme»

Skjønner ikke dialogen i «Himmelblå» - selv med teksting.

«HIMMELBLÅ» : Pensjonert språkprofessor Fin-Erik Vinje mener svenskene er dumme som ikke forstår hva Lena Kristin Ellingsen og de andre skuespillerne i tv-serien «Himmelblå» sier. Foto: Tom E. Østhuus.
«HIMMELBLÅ» : Pensjonert språkprofessor Fin-Erik Vinje mener svenskene er dumme som ikke forstår hva Lena Kristin Ellingsen og de andre skuespillerne i tv-serien «Himmelblå» sier. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dermed er det duket for en ny svensk-norsk språkstrid.

«Svenskene er dumme,» skriver den pensjonerte språkprofessoren Finn-Erik Vinje på sin egen blogg.

Bakgrunnen for den kraftige utblåsningen mot broderfolket, er mottakelsen av den norske tv-serien «Himmelblå». Tidligere i uka kom det fram i VG at første episode ble en seer- og kritikersuksess, men at «skuespillerne burde snakket svensk».

Dette har opprørt den kjente norske språkeksperten:

«På tross av omhyggelig teksting synes svenskene at det språket de hører, er både vanskelig og ubehagelig. Rotvälska, sier en kritiker i Expressen, altså 'ubegripelig og stygt språk',» skriver Vinje og fortsetter:

«Nordmenn er ikke dumme, iallfall ikke så dumme som svenskene. Svensk språk er barnemat for oss - iallfall i talt form. Når vi er i kontakt med svensker og oppdager at de ikke forstår, skifter vi simpelthen over til det tilsvarende svenske ordet. Vi har det parat.»

RøverspråkExpressens Nils Schwarts formulerte seg slik i sin omtale av «Himmelblå»:

«Det hjelper nok dessverre ikke - svenske tv-seere vil se svenske skuespillere i svenske miljøer - og da kan Line Verndal i den kvinnelige hovedrollen ligne Lene Endre så mye hun vil. Hun snakker fortsatt det der fremmede røverspråket.»I dagens Aftenposten kom det også fram at norske kinofilmer flopper totalt i Sverige: «Max Manus» er hittil sett av litt over fem tusen og «Død snø» er det bare 475 svensker som har funnet fram til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer