Svenskene forsøker å kapre Jo Nesbøs «Snømannen»

Mye skal til for å hindre at innspilling av første Harry Hole-film legges til Sverige. - Nå haster det, sier filmekspert.

SUPERSUKSESS: Jo Nesbøs «Snømannen» kan bli spilt inn i Sverige om ikke politikerne i Oslo tar affære. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SUPERSUKSESS: Jo Nesbøs «Snømannen» kan bli spilt inn i Sverige om ikke politikerne i Oslo tar affære. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De lokale myndighetene i Stockholm tilbyr angivelig 1,5 millioner svenske kroner for å friste innspillinga av Jo Nesbøs «Snømannen» til Sverige, ifølge Aftenposten.

Studioene som arbeider med filmen har også fått tilbud om gratis kontorplasser til staben under opptakene.

Det skal nå være overhengende fare for at innspillinga av filmen, som trolig blir starten på en serie, legges til Sverige.

- Det haster Nå må politikerne ta affære, sier Truls Kontny i Norway Film Commission:

- Nå haster det virkelig om Oslo skal sikre seg denne unike sjansen til å bli med på en høyprofilert internasjonal storfilm. Filmincentivavtalen må være på på plass innen nyttår, sier han til Aftenposten.

Dermed blåses det nytt liv i debatten om statlig støtte av filmproduksjon og ønsket om en incentivordning til innspilling av utenlandsk film i Norge.

- Oslo bør stille opp på samme måte som Stockholm. Om det investeres bare 3-4 millioner kroner i å sikre seg den første filmen, vil man få beløpet tilbake i stort monn. Om den første filmen lages i Stockholm har vi tapt, sier Kontny videre.

Oslo kommune bruker blant annet 42 millioner kroner på sikre seg X-Games.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) er under sterkt press fra deler av norsk næringsliv for å få en incentivordning på plass.

Den vil gi skatteletter til utenlandske filmproduksjoner i Norge, i håp om å lokke store titler hit.

Støtte til storfilmer Hun arbeider nå med en egen filmmelding som skal legges fram for Stortinget. Der kan fort incentivordninga som trengs for å redde Harry Hole-filmen dukke opp.

Norsk filmbransje er positive til en slik ordning, så lenge det ikke kuttes i deres eksisterende midler.

- Vi er positive til incentivordning så lenge det legges under næringsdepartementets utgiftsposter, og dermed flyttes ut av kulturdepartementet, har Asle Vatn, styreleder i Produsentforeninga, tidligere fortalt Dagbladet.

- For at vi skal støtte dette er det helt avgjørende at støtten ikke går på bekostning av annen filmstøtte, la han til.

Næringslivet ønsker mer støtte til å lokke utenlandske filmer til Norge.

- Vi har fått positive signaler om at vi har nådd gjennom med vår argumentasjon om hvorfor en slik ordning er så viktig å få innført, både for norsk filmbransje og for andre næringer som turisme, transport og leverandørindustrien, har Hilde Charlotte Solheim, direktør for reiseliv og kultur i Hovedorganisasjonen Virke tidligere sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer