Svenskene har endelig oppdaget at vi forteller vitser om dem

Våken svenske fant et eksempel i Donald Duck & Co.

JUBEL: Nei, de sitter ikke og ler av verdens beste svenskevits. Disse muntre damene jubler over Norges innsats under en landskamp i fotball der Norge møtte Sverige i 1954. Resultatet ble 1-1. Å slå svenskene har vært noe av det viktigste for norske landslag gjennom hele etterkrigstida. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Nei, de sitter ikke og ler av verdens beste svenskevits. Disse muntre damene jubler over Norges innsats under en landskamp i fotball der Norge møtte Sverige i 1954. Resultatet ble 1-1. Å slå svenskene har vært noe av det viktigste for norske landslag gjennom hele etterkrigstida. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Endelig, etter hvor mange år, har svenskene oppfattet at vi nordmenn gjør narr av dem. I år etter år har vi underholdt hverandre med såkalte svenskevitser uten at söta bror har oppdaget det. Først i forrige uke rykket en representant for broderfolket ut i Aftenposten med en kronikk. Den som hadde varslet henne, var hennes seks og et halvt år gamle datter, som hadde lest vitsesiden i Donald Duck & Co. Der hadde hun støtt på en vits hun ikke skjønte, og den handlet om svensker. Mora kunne heller ikke forklare vitsen, men hun ante at «nånting var på tok».

GRUNNBOKA: Denne samlingen kom allerede i 1979. Men det skulle ta nesten 40 år før svenskene oppdaget den.
GRUNNBOKA: Denne samlingen kom allerede i 1979. Men det skulle ta nesten 40 år før svenskene oppdaget den. Vis mer

Dette må vi ta på alvor. Hvis svenskene må lese norsk Donald for å finne svenskevitser, er det noe som er galt. De har åpenbart ikke oppdaget at avisa VG i 2011 opprettet et eget forum for svenskevitser. De vet kanskje ikke engang at Donald er navnet på den tegneseriefiguren en ekstra smart svenske har valgt å døpe Kalle Anka. Har folk sluttet å fortelle svenskevitser? I så fall står det åpenbart dårlig til med en av våre fornemste, folkelige tradisjoner.

Kanskje er det på tide at svenskevitser blir et eget fag allerede på barneskolen, og at studiet av svenskevitser får sitt eget fakultet. Riktignok holdt folklorist Velle Espeland et foredrag om svenskevitser under Humaniora-dagene i Oslo allerede i 2005, men vi skattebetalere må forvente at det skrives doktorgrader og opprettes professorater. Å tulle med svenskene er ingen spøk, det bør tas på dypt alvor. Vi kan ikke overlate denne viktige jobben til Donald Duck. Vi må aldri glemme 1905, andre verdenskrig og svensk hovering med henvisning til Volvo, Husqarna, IKEA og Hennes & Mauritz. Vi må alltid huske at det viktigste ikke er å vinne, men å slå svenskene.

Velle Espeland kunne fortelle at svenskevitsene har sitt opphav i vitser om polakker, jøder, italienere og svensker, dansker & nordmenn. Det fins til og med egne norskevitser, skapt - tro det eller ei - av svensker med humoristisk sans. Husk at Sveriges tynneste bok heter «Svenske krigshelter», bortsett fra «Svensk humor fra steinalderen til vår tid», som er enda tynnere. Og hva er en svensk intellektuell? Det er en som kan lese uten å bevege leppene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer