Svenskene kan velge mellom 70 ulike kjønnsidentiteter på Facebook. I Norge har vi bare to

Nå kan «söta bror» være «hen» på Facebook.

KAN VELGE: På den engelske varianten av Facebook kan alle brukere velge mellom 59 ulike kjønnskategorier. Foto: Skjermdump / Scanpix
KAN VELGE: På den engelske varianten av Facebook kan alle brukere velge mellom 59 ulike kjønnskategorier. Foto: Skjermdump / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Facebook har for mange blitt et forum der de viser verden hvem de er.

Valgene for hva du kan legge ut på din profil er mange, og for svenskene kom det nylig flere nye valg.

Under kategorien kjønn kan alle i Sverige velge det kjønnsnøytrale ordet «hen» istedenfor han eller hun.

- Nå får svenske Facebook-brukere flere muligheter til å definere - eller unngå å måtte definere - sitt kjønn, skriver Svenska Dagbladet på sine nettsider.

Kan velge 70 ulike kjønnsidentiteter Tidligere har man kunnet ha en kjønnsnøytral profil om man har hatt US english som språkinnstilling. Hele 59 ulike valg finnes under fanen «gender», altså kjønn, på engelske profiler.

Nå har svenske Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) foreslått en rekke nye kjønnsidentiteter, og Facebook har fulgt opp.

- Resultatet er at man kan velge mellom 70 kjønnsidentiteter, og kan kombinere dem på ulike måter for å gi et mer helhetlig bilde, sier Emelie Mire Asel fra RFSL ifølge Svenska Dagbladet.

Kommer neppe til Norge Ordet «hen» ble tatt i bruk i Sverige allerede i 60-åra. Men i Norge har det kjønnsnøytrale pronomenet vært utskjelt.

Daglig leder i Forbundet for transpersoner, Sofie Brune, synes det er flott at svenskene nå kan kalle seg «hen» på Facebook. Brune tror derimot ikke at dette valget vil komme på norske Facebook med det første.  

- I Sverige har «hen» vært i daglig tale lenge. Men dette er ennå ikke etablert i Norge. Det er flere som vil bli kalt hen, mens andre oppfatter det som upersonlig. Vi jobber for at man kan være i det kjønnet man vil være, sier Brune til Dagbladet.

Mens man i Sverige nå har 70 forskjellige kjønnsidentiteter på Facebook, er det fortsatt bare de tradisjonelle han og hun å velge for norske Facebook-brukere.  

- Det blir flere og flere identiteter, og kan være litt vanskelig å holde tunga rett i munnen etter hvert. Det viktige er at alle skal bli respektert. Og vi må komme bort fra bare to kjønn her i Norge, sier Brune om de mange svenske identitetene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer