Svenskene med flere gratiskanaler enn vi

Og en halv million nordmenn vil kunne få inn disse - også etter digital-tv-start.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): - Jeg savner de gode nordiske, skriver vår leser Erling L i kanaldebatten, og etterlyser svenske og danske kanaler i det digitale bakkenettet.

Det digitale bakkenettet

Her er kanalene i det norske bakkenettet:

Kanalene NRK, NRK 2, NRK 3 og NRK Super vil distribueres gratis. I Rikspakken kommer i tillegg:

TV 2

TV3

TVNorge

TV 2 Zebra

Discovery Channel

Disney Channel

The Voice

SportN

TV 2 Filmkanalen

TV 2 Nyhetskanalen

Viasat 4

FEM (TVNorge 2)

National Geographic Channel

Animal Planet

BBC World (fra oktober)

LokalTV (kommer med etter lansering)
Åpen Kanal (kommer med etter lansering)

 • Rikspakken vil koste 189 kroner i måneden per tv-apparat. For tv-apparater ut over dette, vil det gis 70 prosent rabatt.
 • I tillegg vil RiksTV tilby en ekstrapakke med Canal Plus, Canal Plus Film 1 og - etter en tid TV 2 Sportskanalen - for 170 kroner ekstra i måneden.
  Se kanalpakkene

  Eierforhold:
 • Norges televisjon AS (NTV) ble 2. juni 2006 tildelt konsesjon for utbygging og drift av et digitalt bakkenett for kringkasting i Norge. NTV eies med like andeler av NRK, TV 2 og Telenor.
 • Driften av bakkenettet er selskapsmessig delt i to. NTV tilbyr overføringskapasitet og har per i dag to kunder, NRK og RiksTV AS.
 • RiksTV er et selvstendig selskap som etter avtale med NTV skal drive betal-tv på plattformen. Inntil slukking av det analoge bakkenettet er RiksTV den eneste operatøren på plattformen.
 • Både NTV og RiksTV er eid med like deler av NRK, TV2 AS og Telenor ASA.

  Tilsyn:
 • Medietilsynet og Post- og teletilsynet har delt tilsynsansvar for konsesjonen. Post- og teletilsynet blant annet ser på hvorvidt konsesjonens konkurransemessige vilkår følges.
 • I konsesjonen heter det at «NTV skal gi alle kringkastere som ønsker det tilbud om formidling i bakkenettet på ikkediskriminerende vilkår. Det skal fastsettes objektive utvelgelseskriterier for det tilfelle at etterspørselen fra kanalene overstiger den kapasitet som er tilgjengelig.»

  Kilder: Post- og teletilsynet, NTV og Dagbladet

SVT1, SVT2, DR 1 og TV4 er nemlig ikke med i kanalpakken - på grunn av rettigheter.

Men en halv million norske seere kan likevel få inn svenske kanaler digitalt allerede fra i høst - gratis. Det skriver Dagsavisen.

Flere gratiskanaler

Sverige sender allerede digital-tv. Siden de svenske sendingene er ukryptert, kan folk i Østfold og Vestfold få dem inn gratis fra september - forutsatt at de skaffer seg en dekoderboks og en antenne.

43 000 husstander i Østfold og Vestfold får i dag inn svensk tv gjennom takantenne, og vil kunne fortsette med dette etter at det norske bakkenettet er utbygd. Også 70 000 husstander med takantenne i Hedmark, Oppland og delene av Akershus nærmest grensa, vil kunne få inn de svenske gratiskanalene.

- En tommelfingerregel i bransjen er at hvis du får inn svensk TV4 bra i dag med vanlig antenne, er det sannsynlig at du også får et bra mottak av de digitale svenskekanalene, sier NRKs distribusjonsingeniør Michel Gascoin til Dagsavisen.

Mens bare NRKs tre kanaler gjennom bakkenettet vil være gratis for alle i Norge, har man i Sverige sikret et bredere gratistilbud i bakkenettet. Her vil både SVT1 og SVT2, nyhetskanalen SVT24, Barnkanalen, svensk TV4, Viasatkanalen TV6 og The Voice være gratis.

<b>HAR KOMMET LENGER:</b> Svenskene har sendt digital-tv i mange år, og hele sju kanaler er gratis. Her: Svenske Susanna Kallur tok gull på 100 meter hekk under EM i friidrett i Gøteborg i august i fjor. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
HAR KOMMET LENGER: Svenskene har sendt digital-tv i mange år, og hele sju kanaler er gratis. Her: Svenske Susanna Kallur tok gull på 100 meter hekk under EM i friidrett i Gøteborg i august i fjor. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Må svare for seg

RiksTV påpekte at de hadde ønsket seg svenske kanaler i det digitale bakkenettet, men at de likevel ikke ble inkludert i tilbudet.

- Vi er redde for å måtte fjerne en kanal fordi vi havner i rettighetstrøbbel med de andre kanalene, sa kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV da kanalpakken ble lansert.

- Det kan være filmer, serier og sport som de norske kanalene har kjøpt inn, som også svenske eller danske kanaler har kjøpt inn eksklusive rettigheter for til sitt hjemland.

Kanaltilbudet i det norske digitale bakkenettet er under tilsyn, og NTV har frist til 15. august med å svare på en hel rekke spørsmål om hvordan kanalene har blitt valgt ut.

LES OGSÅ:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer