Svenskene med flere gratiskanaler enn vi

Og en halv million nordmenn vil kunne få inn disse - også etter digital-tv-start.

(Dagbladet.no): - Jeg savner de gode nordiske, skriver vår leser Erling L i kanaldebatten, og etterlyser svenske og danske kanaler i det digitale bakkenettet.

SVT1, SVT2, DR 1 og TV4 er nemlig ikke med i kanalpakken - på grunn av rettigheter.

Men en halv million norske seere kan likevel få inn svenske kanaler digitalt allerede fra i høst - gratis. Det skriver Dagsavisen.

Flere gratiskanaler

Sverige sender allerede digital-tv. Siden de svenske sendingene er ukryptert, kan folk i Østfold og Vestfold få dem inn gratis fra september - forutsatt at de skaffer seg en dekoderboks og en antenne.

43 000 husstander i Østfold og Vestfold får i dag inn svensk tv gjennom takantenne, og vil kunne fortsette med dette etter at det norske bakkenettet er utbygd. Også 70 000 husstander med takantenne i Hedmark, Oppland og delene av Akershus nærmest grensa, vil kunne få inn de svenske gratiskanalene.

- En tommelfingerregel i bransjen er at hvis du får inn svensk TV4 bra i dag med vanlig antenne, er det sannsynlig at du også får et bra mottak av de digitale svenskekanalene, sier NRKs distribusjonsingeniør Michel Gascoin til Dagsavisen.

Mens bare NRKs tre kanaler gjennom bakkenettet vil være gratis for alle i Norge, har man i Sverige sikret et bredere gratistilbud i bakkenettet. Her vil både SVT1 og SVT2, nyhetskanalen SVT24, Barnkanalen, svensk TV4, Viasatkanalen TV6 og The Voice være gratis.

HAR KOMMET LENGER: Svenskene har sendt digital-tv i mange år, og hele sju kanaler er gratis. Her: Svenske Susanna Kallur tok gull på 100 meter hekk under EM i friidrett i Gøteborg i august i fjor. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
HAR KOMMET LENGER: Svenskene har sendt digital-tv i mange år, og hele sju kanaler er gratis. Her: Svenske Susanna Kallur tok gull på 100 meter hekk under EM i friidrett i Gøteborg i august i fjor. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Må svare for seg

RiksTV påpekte at de hadde ønsket seg svenske kanaler i det digitale bakkenettet, men at de likevel ikke ble inkludert i tilbudet.

- Vi er redde for å måtte fjerne en kanal fordi vi havner i rettighetstrøbbel med de andre kanalene, sa kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV da kanalpakken ble lansert.

- Det kan være filmer, serier og sport som de norske kanalene har kjøpt inn, som også svenske eller danske kanaler har kjøpt inn eksklusive rettigheter for til sitt hjemland.

Kanaltilbudet i det norske digitale bakkenettet er under tilsyn, og NTV har frist til 15. august med å svare på en hel rekke spørsmål om hvordan kanalene har blitt valgt ut.

LES OGSÅ: