MEKTIG MANN: Etter svenske Anna Bergendahls fiasko mente kritikerne at Christer Björkman måtte gå av som produsent for Melodifestivalen. Nå øker i stedet makten hans betraktelig. Foto: Lise Åserud / Scanpix
MEKTIG MANN: Etter svenske Anna Bergendahls fiasko mente kritikerne at Christer Björkman måtte gå av som produsent for Melodifestivalen. Nå øker i stedet makten hans betraktelig. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Svenskene orker ikke mer Grand Prix-fiasko

Endrer reglene etter kriseplan, og vil ha hjelp fra Robyn.

||| (Dagbladet): Sverige gikk på et historisk nederlag i Melodi Grand Prix-sammenheng på Telenor Arena i mai.

Aldri tidligere har Grand Prix-storheten blitt slått ut av låtkonkurransen før finalen.

Svenske tv-seere var i harnisk etter at Anna Bergendahl (18) ikke fenget det europeiske publikummet med «This is my life». Flere krevde at den mektige MGP-produsenten Christer Björkman, en slags sveriges Per Sundnes, måtte gå av.

Nå har svenskene endret reglene, men ikke akkurat slik mange hadde trodd.

- En befrielse For i stedet for at Björkman måtte gå, får han nå betraktelig mer makt over det svenske Melodifestivalen-konseptet.

I går meldte nyhetsbyråene at Björkman får håndplukke 15 av semifinalebidragene helt på egenhånd.

I tillegg blir 15 bidrag valgt av en jury, mens to av bidragene er såkalte web-jokere, som skal stemmes fram via nettet, skriver Expressen.

Dette betyr altså mindre makt til utvelgelsesjuryen, som tidligere har valgt ut låtene til konkurransen.

- Det var veldig ekkelt for oss når hele utvalget [av låter] lå i hendene på 16 slumpvis valgte mennesker. Vi visste aldri hva vi ville få, sier Björkman til Expressen.

DRØMMEDAMA: SVT ønsker seg Robyn til Melodifestivalen 2011. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
DRØMMEDAMA: SVT ønsker seg Robyn til Melodifestivalen 2011. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Til Aftonbladet sier han at han ser på de nye reglene som en befrielse.

- Det er utrolig mye bedre for oss som lager tv-programmet at vi har en kontroll og kan vite at «jo, vi kommer til å kunne levere en bra konkurranse». I stedet for å vente på hva bransjen gir oss, så passer vi i stedet på at vi får det, sier han.

Ønsker seg Robyn Björkman har allerede begynt å lete etter de 15 artistene han ønsker seg til konkurransen.

Og sammen med Sveriges Television har han i alle fall ett drømmenavn klart på blokka.

Ifølge Expressen ønsker de seg nemlig pop-fenomenet Robyn som deltaker i Melodifestivalen.

- Robyn er en fantastisk artist, sier MGP-generalen til Expressen.

Internasjonale låtskrivere Men svenske hit-maskiner med internasjonalt potensial er ikke det eneste botemiddelet svenskene har for å kvitte seg med de siste åras labre slagerstatistikk i Eurovision-sammenheng.

Fra og med neste år åpnes det nemlig opp for internasjonale låtskrivere.

- Vi har sett at vi har vært i utakt med resten av Europa, sier Björkman til Expressen.

Leter etter verdensartister Også internasjonale artister kan få prøve lykken på slagerscenen i nabolandet fra vinteren av.

- Det har egentlig alltid vært åpent for internasjonale artister. Regelmessig er ingenting forandret.

GODE, GAMLE DAGER: Det begynner å bli noen år siden Sverige jublet over egen Grand Prix-innsats. Her vinner Charlotte Nilsson i Jerusalem i 1999. Foto: Scanpix
GODE, GAMLE DAGER: Det begynner å bli noen år siden Sverige jublet over egen Grand Prix-innsats. Her vinner Charlotte Nilsson i Jerusalem i 1999. Foto: Scanpix Vis mer

- Likevel er det mulig at vår kontakt med utenlandske opphavsmenn leder til kontakt med flere internasjonale artister, sier prosjektleder Thomas Hall til Expressen.

Sist Sverige vant var i 1999. Da fristet Charlotte Nilsson Europa med sin «Take me to your heaven». Da hun deltok som Charlotte Perrelli ni år seinere endte hun på en skuffende 18.-plass.

Det har vært symptomatisk for svenskene på 2000-tallet. I 2007 endte The Ark på 18.-plass, i 2009 kom Malena Ernmans popera-låt «La Voix» på en katastrofal 21.-plass før Anna Bergendahl altså ikke fikk være med i finalen i det hele tatt i år.

 

SLAGERDRONNINGEN: Det er selvsagt Carola som har hatt den beste plasseringen for Sverige de siste åra. Hun ble nummer fem i 2006 med «Invincible». Foto: Christian Örnberg/Expressen
SLAGERDRONNINGEN: Det er selvsagt Carola som har hatt den beste plasseringen for Sverige de siste åra. Hun ble nummer fem i 2006 med «Invincible». Foto: Christian Örnberg/Expressen Vis mer