KAMPKLARE: Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) og byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), kjemper med politikerne i Stockholm om å lokke til seg filmatiseringen av den første Harry Hole-historien. Foto: Julie Midtgarden Remen
KAMPKLARE: Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) og byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), kjemper med politikerne i Stockholm om å lokke til seg filmatiseringen av den første Harry Hole-historien. Foto: Julie Midtgarden RemenVis mer

Svenskene prøvde å kuppe Nesbø-filmatisering. Men nå slår Oslo kommune tilbake

Oslo tilbyr friske midler for å få produksjonen til Norge.

(Dagbladet): I forrige uke ble det kjent at svenskene jobber for å få filmatiseringen av Jo Nesbøs bok «Snømannen» til Stockholm.
Svenskene lokker med attraktive gratistilbud og 1,5 millioner svenske kroner i ekstra finansiering til Working Title som har kjøpt rettighetene til ti av Hole-filmene.

Nå følger politisk ledelse i Oslo kommune opp.

Dagbladet kan i dag fortelle at byrådet funnet frem 1,5 millioner friske kroner til Nesbø-innspillingen. Dette blir presentert i revidert oslobudsjett som legges frem senere i dag.

- Stockholm har stilt opp med 1,5 millioner og da ville vi skulle gjøre det samme. Men vi tilbyr norske kroner, så dette er litt mer penger, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Dette er penger kommunen har til rådighet som ikke går på bekostning av andre poster på budsjettet, hevder han.
- Vi har hatt god økonomistyring i Oslo, dette er rett og slett friske penger, sier Røsland.

Budkamp Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (AP) kalte i forrige uke den mulige vrakingen av Oslo som location for Harry Hole-filmen, for en svenskevits.

Nå lover byrådsleder Stian Berger Røsland og kulturbyråden i Oslo, Hallstein Bjercke (V), å kjempe for at filmatiseringen skjer i Oslo. Kommunen vil tilby nødvendig fysisk tilrettelegging i byrom, parkering, arbeidslokaler, samt overnatting og annen infrastruktur for produksjonen.

- Vi måtte handle fort for å matche svenskene. De la inn et bud og vi har klart å skaffe et bedre bud i dag. Vi skal sende et formelt tilbud til produksjonsselskapet i løpet av uken. Harry Hole er oslogutt, og dette er en oslohistorie. Denne filmen lages best her, sier Hallstein Bjercke.

Kamp mellom Oslo og Stockholm Filmselskapet har vært på befaringer i både Oslo og Stockholm, og vurderer nå hvor innspillingen vil finne sted. Nå håper oslopolitikerne at regjeringen legger opp til en incentivordning i den nye filmmeldingen som er ventet i juni. 

- For Hollywood er incentivordningen en inngangsbillett til å filme et sted. Sverige og Island har allerede egne ordninger på plass. Vi håper at en incentivordning kommer på bordet. Da ligger alt til rette for at Oslo skal være en høyst tilgjengelig kandidat, sier Bjercke.

Mulig incentivordning på trappene I følge NRK er en incentivordning på trappene. Dette skal ha blitt gjort rede for onsdag da Kulturdepartementet orienterte Høyre og Frps stortingssgrupper om innholdet i regjeringens varslede filmmelding.

- Vi håper dette stemmer. En filmatisering av denne filmen vil ha mye å si for næringslivet i Oslo. Det vil også være en fjær i hatten til oslobasert filmindustri. Oslo må begynne å konkurrere internasjonalt om slike produksjoner, sier Hallstein Bjercke (V).

Reiselivet jubler Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, er glad for de nye signalene.

Både Oslo og Stockholm kjemper om å bli location til den første filmen basert på Jo Nesbøs Harry Hole-bøker. Foto: Håkon Eikesdal
Både Oslo og Stockholm kjemper om å bli location til den første filmen basert på Jo Nesbøs Harry Hole-bøker. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Det er svært positivt at Oslo kommune nå har funnet midler til å matche svenskenes tilbud. Vi vet at filminnspilling genererer økt turisme og dette vil være svært viktig for reiselivet i Oslo. Jo Nesbø og Harry Hole har en enorm status rundt om i verden, og det ville vært svært uheldig om hans univers ble flyttet til Stockholm, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv har store forventninger til filmmeldingen som er ventet i juni, og anbefaler regjeringen at 20 prosent av en films kostnader til stab og leverandører som er skatteregistrert i landet, tilbakebetales etter innspilling.

- Markedsføring av Norge er myndighetenes oppgave, og profilering gjennom film og tv-serier er i aller høyeste grad markedsføring av Norge, sier Krohn Devold.

Ny reiselivspris til Nesbø Jo Nesbø ble nylig kåret til «Årets Oslo-ambassadør» fordi hans bøker har skapt blest om hovedstaden. Nå kan forfatteren smykke seg med enda en reiselivspris. NHO Reiseliv ga onsdag kveld #SelgNorge-prisen 2015 til Jo Nesbø for måten han har skapt interesse rundt Norge i utlandet.

- Vi har nå store forventninger til at filmatiseringen av bøkene blir lagt i sitt rette element, nemlig Oslo, sier Devold.