Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fredrik Skavlan

Svenskene raser etter Skavlan-intervju: - Sexistisk havari

Intervjuet med svømmehelten Sarah Sjöström vekker sterke reaksjoner i Sverige.

FÅR KRASS KRITIKK: Programleder Fredrik Skavlan får kritikk etter fredagens sending, her fra en tidligere sending. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix
FÅR KRASS KRITIKK: Programleder Fredrik Skavlan får kritikk etter fredagens sending, her fra en tidligere sending. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Fredag intervjuet programleder Fredrik Skavlan det svenske svømme-esset Sarah Sjöström i «Skavlan» på NRK. Innslaget har skapt kontrovers i Sverige, skriver svenske Expressen.

Avisen forteller at fjoråret var fantastisk for Sjöstrom. Hun vant tre gull under svømme-VM i Budapest, satte åtte verdensrekorder og vant verdenscupen.

- Assistanse

Men da Skavlan skulle snakke med Sjöström, var det mer hverdagslige ting han var opptatt av: Vasking, samboeren og matlaging.

- Du unner deg ganske mye assistanse i livet. Du har mange folk til å gjøre ting for deg, kommenterte Skavlan.

Sjöström svarte at hun hadde ryddehjelp og vaskehjelp, i tillegg til at samboeren også tar ansvar hjemme.

- Så du har altså ryddehjelp, vaskehjelp og sambo? sa Skavlan til stor latter fra publikum.

SVØMMEHELT: Sarah Sjöström poserer med sine medaljer fra OL i Rio de Janeiro i 2016. Foto: NTB scanpix
SVØMMEHELT: Sarah Sjöström poserer med sine medaljer fra OL i Rio de Janeiro i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

Programlederen spurte også om hvor stor leiligheten hennes var. Da svømmeren svarte «80 kvadratmeter», sa Skavlan ironisk «Det er jo kjempemye arbeid».

Matlaging var et annet tema i showet, der TV-profilene Thomas Numme, Harald Rønneberg og House of Cards-stjernen Joel Kinnaman også var blant gjestene.

- Sexistisk

Nå møter Skavlans spørsmål sterk kritikk i Sverige, blant kritikere som hevder at intervjuet er kjønnsdiskriminerende. Dette avviser den svenske prosjektlederen i «Skavlan» - se svar nederst i saken.

Sjefredaktør Irena Pozar i magasinet Veckorevyn omtalte innslaget slik:

- Skavlans intervju med Sarah Sjöström er et sexistiskt haveri.

- Hun skulle prate om svømming, å være verdensmester og sånt. Trodde jeg. Istedet handlet store deler av intervjuet om hvor mye hun vasker, lager mat, og om hun virkelig kan spise pizza og hamburger, skriver Pozar på nettsiden til Veckorevyn.

PR-eksperten Ulrika Good har skrevet et innlegg på Facebook-siden sin om kontroversen.

- En av verdens beste svømmere, Sarah Sjöström, er gjest i denne ukens Skavlan. Hun er den eneste jenta blant fire menn og må svare på hvorfor hun ikke rydder, vasker eller lager mat selv.

- På spørsmål om hvem som lager mat med Sarah, svarer hun «samboeren», som frembringer mye latter. Hvis noen nå lurte på om det fortsatt er noen kamper for likestillingen, skriver Good.

Innlegget er blitt delt over 800 ganger.

- Flere slike hendelser

Good sier til Expressen at det ikke er første gang Skavlan har stilt lignende spørsmål til kvinnelige gjester.

- Dette har vært flere slike hendelser i «Skavlan» gjennom årene, så det er veldig rart at ikke redaksjonen er påpasselige når de forbereder intervjuene, sier Good.

Hun forstår likevel at Sjöström ikke reagerte synlig under programmet.

- Det er ikke lett å si fra. Man er programmert til å holde på den gode stemningen, sier Good.

Også i Norge har det vært reaksjoner. Lege Therese Utgård tvitret om sendingen:

- Hva er det med #skavlan? Kjent og dyktig idrettsutøver som gjest, og så spør han hun (!) kun om husarbeid, kropp og spising?? #likestilling? #retro-tv, skrev Utgård.

- Behandler gjester med respekt

- Det er leit dersom programmet har skapt slike reaksjoner i Sverige, sier Aira Planting, prosjektleder for «Skavlan» i NRK, i en sms til Dagbladet.

Hun sier at redaksjonen ikke har mottatt noen henvendelser knyttet til dette intervjuet i Norge.

- Målet med Skavlan er at vi skal bli bedre kjent med gjestene vi møter, på et personlig plan. Det er det publikum setter pris på. Vi synes Fredrik Skavlan behandler sine gjester med respekt, uavhengig om de er menn eller kvinner, sier Planting.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Fredrik Skavlan.

Men den svenske «Skavlan»-redaksjonen avviser kritikken, ifølge Expressen.

- Denne kritikken tar jeg ikke til meg i det hele tatt. Den mangler rot i virkeligheten, sier Jan Axelsson, svensk prosjektleder i «Skavlan».

- VI har halvannen millioner seere i Sverige og 700 000 i Norge. Det er naturlig at det finnes veldig mange ulike meninger om programmet. Vi lytter til synspunktene, men jeg kan ikke se at det finnes saklige grunner for å kritisere fredagens program, sier Axelsson.

Han avviser at det blir ekstra mange spørsmål til kvinnelige gjester om «kvinnelige» sysler som husstell og matlaging.

- Vi har stilt tilsvarende spørsmål til mannlige gjester som Lars Lerin, Jan-Ove Waldner, Fredrik Reinfeldt. Det er for å gi et bredere bilde av de ulike personlighetene. Vi vil prate om andre ting enn deres store meritter, sier Axelsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!