KOMMENTARER

Høyrepopulisme i Sverige

Svenskene skjønner ikke hva som skjer

Når biler brenner og ulikhetene øker, fosser høyrepopulistene fram i Sverige. Hva skjedde, söta bror?

INN I VARMEN: Svenske politikere har inngått en avtale for å hindre at Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson får innflytelse, men det spørs om den holder når partiet ligger an til å bli nest størst i riksdagsvalget om to uker. Foto: Marcus Ericsson / TT / NTB scanpix
INN I VARMEN: Svenske politikere har inngått en avtale for å hindre at Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson får innflytelse, men det spørs om den holder når partiet ligger an til å bli nest størst i riksdagsvalget om to uker. Foto: Marcus Ericsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Men det er mer enn en mislykket innvandringspolitikk bak Sverigedemokratenes framgang. Svenske politikere og kultureliten må ta sin del av skylda.

Er det noen som husker daværende statsminister Fredrik Reinfeldts tale, hvor han oppfordret svenskene til å åpne sine hjerter? Ja, det var bortimot en svensk dyd å åpne både hjerter og grenser, mente lederen av Moderaterna og den borgerlige alliansen da flyktningstrømmen var i ferd med å endre europeisk politikk for alltid. Det er bare fire år siden, men tilhører en annen tidsalder i nabolandet.

Den talen ville vært utenkelig i dag. To uker før riksdagsvalget ligger Sverigedemokratene an til å bli Sveriges nest største parti. For fire år siden var partiet boikottet og isolert, nå kan det avgjøre hvem som blir landets neste statsminister.

Hva skjedde, söta bror?

Sverige har endret seg dramatisk på kort tid, mener både kulturredaktør Åsa Linderborg i Aftonbladet og professor i statsvitenskap Jonas Hinnfors, som fredag ettermiddag holdt vorspiel til Fafo-festen med et miniseminar om det svenske valget. Endringene er synlige demografisk, ikke minst, men også det politiske systemet har forandret seg. Det klassiske skillet mellom borgerskapet og arbeiderklassen, som har vært mye mer markant i Sverige enn i Norge, er ikke lenger så tydelig, tross at ulikhetene øker i rekordfart. Skillelinjene går mer på kryss og tvers, slik vi kjenner det fra den såkalte Frp-koden her hjemme. Akkurat nå er det Sverigedemokratene som har knekt koden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer