Svenskene starter festival der menn nektes adgang. Vil lage en frisone fra seksuelle overgrep

Komiker-initiativ blir en realitet.

Bråvalla: Det var overgrepsanklager mot denne festivalen som fikk Emma Knyckare til å lansere en alternativ festival uten menn. Foto: NTB scanpix
Bråvalla: Det var overgrepsanklager mot denne festivalen som fikk Emma Knyckare til å lansere en alternativ festival uten menn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske komikeren og programlederen Emma Knyckare fikk umiddelbar respons da hun i sommer foreslo en rockefestival fri for menn.

Både i år og i fjor har politiet i Sverige mottatt flere anmeldelser av voldtekter og seksuelle overgrep som skal ha funnet sted på festivaler. Etter at en 15 år gammel jente skal ha blitt voldtatt foran scenen under Bråvallafestivalen, valgte festivalledelsen å avlyse festivalen for neste år.

Det fikk Emma Knyckare til å ta initiativ til en festival uten menn, i lys av alle overgrepsanklagene. Bare et par dager etter at hun luftet ideen på Twitter, ble arbeidet med å realisere festivalen startet.

Nå er det klart at festivalen skal arrangeres neste sommer, på Bananpiren i Gøteborg. En innsamlingskampanje ga 500 000 svenske kroner i startkapital. Festivalen får navnet Statement, og er lagt til siste helgen i august.

Men hvem skal spille?

Selv om ingen artister er booket ennå, blir de første billettene lagt ut for salg i desember.

På spørsmål fra Göteborgs-Posten om hva som er drømmebookingen, svarer Knyckare:

- Jeg vil se artister fra mange ulike sjangre, slik at alle kan føle at åh, her vil jeg være. Både publikum som aldri har vært på festival, og for eksempel min mor.

Hun håper også å at det blir en standup-scene med mange komikere.

Med et publikumstak på ca 6500 legges det opp til en relativt intim opplevelse i Knyckares hjemby Gøteborg.

Da ideen om en mannsfri festival først ble lansert, vakte det både positive og negative reaksjoner. Det var de som mente at det var diskriminering av menn å nekte dem adgang til musikkfestivalen, men i det siste har protestene stilnet.

Etter at metoo-kampanjen har rettet søkelyset mot sextrakassering og seksuelle overgrep, har festival-initiativet fått ekstra vind i seilene.

- Ingen kan lukke øynene for problemet lenger, sier Knyckare.

Musikkbransjens #metoo

Både i Norge og i Sverige er det mange skuespillere som har skrevet under opprop mot seksuell trakassering og delt sine erfaringer. 487 norske skuespillere signerte før helga oppropet #stilleføropptak.

I Sverige har også forholdene i musikkbransjen vakt en tilsvarende respons. Det som startet som en lukket Facebook-gruppe der kvinner delte sine erfaringer, munnet ut i at 1993 kvinner undertegnet #närmusikentystnar. Blant disse er First Aid Kit, Carola, Robyn og norske Ane Brun.

Robyn: En av de 1993 svenskene som har signert #närmusikentystnar. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
Robyn: En av de 1993 svenskene som har signert #närmusikentystnar. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer

«Når man blir voldtatt av en dyktig mannlig musiker mister man mange venner», står det i et av de anonyme vitnesbyrdene som først ble publisert i Dagens Nyheter.

En annen forteller om hvordan hun ble antastet av en mannlig musiker i et oppvarmingsband. Vedkommende fulgte senere etter henne til hotellrommet, slang henne på sengen og hadde sex med henne.

Den ideelle organisasjonen som står bak Statement-festivalen sier at det langsiktige målet er å legge ned festivalen.

- Arrangørene ønsker at Statement Festival - som en frisone fra seksuelle overgrep - ikke var nødvendig, skriver de i en pressemelding.

De poengterer at festivalen ikke er noen løsning på problemet med den seksuelle volden, men en reaksjon på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer