Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Svenskene vet altfor lite...

TROMSØ (Dagbladet): Svenske Gunnar Bergdahl vil oppdra sine landsmenn til å like norsk film: - Svensker bør skjemmes over hvor lite de vet om norsk kultur, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som sjef for filmfestivalen i Göteborg, som starter til helga, har Bergdahl derfor bestemt at det meste av norsk filmproduksjon det siste året skal vises.

- Ikke fordi det nødvendigvis har vært en stor kunstnerisk boom, men for at folk skal få lære noe om norsk film.

Vet lite

Bergdahl mener norsk og svensk filproduksjon har mye til felles, med unntak av at svenskene får vist sine filmer i Norge, mens svenske kinoer omtrent aldri har en norsk film på programmet.

- Svenskene har hørt om Liv Ullmann, og kanskje er det noen få som vet hvem Anja Breien er. Men det er alt, sier Bergdahl.
Som i musikklivet, altså: Svenske visesangere og popgrupper samler fulle hus i Norge, mens svenskenes kjennskap til norsk populærkultur stopper ved Dizzie Tunes, Wenche Myhre og Marve Fleksnes.

- Og i litteraturen: Det burde vært en like stor begivenhet i Sverige som i Norge, når Roy Jacobsen gir ut en ny bok. I Sverige vet ikke engang intellektuelle hvem han er.

Storebror

Ikke uventet velger Bergdahl seg «Budbringeren» , «Insomnia» og «Brent av frost» som eksempler på norske filmperler som svenskene burde ha sett. «Budbringeren» går faktisk på svenske kinoer.

- Og hadde jeg vært filmimportør, skulle jeg ha kjøpt «Brent av frost».

- Hva er årsaken til den labre interessen for norsk kultur i Sverige?

- Fra gammelt av har det vel å gjøre med at Sverige har vært et dominerende land, en slags storebror, her oppe. Men det skyldes også at det faktisk er få som har jobbet med å forandre holdningene til norsk kultur, sier Bergdahl.

Som altså gjør et hederlig forsøk til helga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!