Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svenskenes ener

«Bokhandleren i Kabul» har rundet 100000 solgte eksemplarer i Sverige. Og rett ut på plenen ved hytta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det sant? Så morsomt.

Åsne Seierstad er på sin første ordentlige ferie siden hun kom hjem fra Irak. Salgstall ligger ikke helt foran i bevisstheten.

- Det er deilig å være på ferie med storfamilien. Samtidig som jeg kobler av, begynner hodet å jobbe igjen. Det har ikke vært mye ro til å tenke i det siste, sier Åsne.

Åsne Seierstad har reist fra den ene europeiske byen til den andre for å lansere «Bokhandleren fra Kabul». Boka er oversatt til 17 språk.

I Sverige er begeistringen stor. Over 100000 svensker har kjøpt boka, som stadig trykkes i nye opplag.

Bokhøst

- Jeg føler meg litt adoptert av svenskene. Bortsett fra en tur til Gotland da jeg var liten, hadde jeg knapt vært i Sverige før. Jeg er blitt utrolig godt mottatt. Folk stopper meg og forteller at de gråt da jeg var på tv.

Storbritannia er neste marked som skal erobres. Mens Åsne Seierstad er på hytta, trykkes den engelske utgaven av boka fra Afghanistan. 9. august lanseres den under bokmessen i Edinburgh.

- Det blir en travel høst med besøk i England, Irland, Spania, Finland og Hellas. I oktober drar jeg til New York for å promotere boka der.

Hett

Om det blir bok av Irak-oppholdet er usikkert.

- Jeg kunne ikke tenke meg å skrive en «my war»-bok. Skal jeg gjøre noe fra Irak, må jeg reise ned igjen. Og akkurat nå er det 50 grader i Bagdad. Ikke så veldig fristende. I stedet koser hun seg med akkurat passe mange varmegrader i Norge, tenker på nye prosjekter og leser bok.

- Min sommerlektyre er «Uten skjebne» av Imre Kertész. Veldig bra, men ikke akkurat lystig lesning, sier Åsne Seierstad om fjorårets nobelprisvinner, som skriver om konsentrasjonsleirer.

FERIERER: Åsne Seierstad ferierer på familiehytta, og forbereder seg på boklansering over store deler av Europa - og USA i oktober. Om det blir Irak-bok er ennå usikkert.