Svenskenes Gull-Bjørn

Full tørke for svenskene under OL, men nå blir det endelig edelt metall på «søta bror». Riktig nok med hjelp fra Norge. Björn Afzelius kan nå juble over norsk platinaplate for sitt siste album, «Tankar vid 50».

- Vi har absolutt plass på medaljehylla her borte nå. Vi trenger litt kompensasjon for OL-fiaskoene, sier Björn Afzelius til Dagbladet. Han er storfornøyd etter å ha solgt 50 000 av sin siste plate i Norge. Platinatrofeet er på vei fra plateselskapet Norske Gram i Trondheim til Afzelius i Sverige.

Sportsidiot

Afzelius beskriver seg selv som fullstendig sportsidiot, og har derfor hatt en rekke våkenetter de siste to ukene, seinest natt til søndag da Bjørn Dæhlie sikret Norges tiende OL-gull.

- Det er synd på Sverige. Selv får jeg trøste meg med at jeg har solgt til dobbelt gull. Det hjelper på selvtilliten, sier han.

Afzelius har solgt mer av sin siste plate i Norge enn i hjemlandet.

- Det var det samme med «Tusen bitar». Den solgte over 200 000 i Norge og rundt det halve i Sverige. Siden den gang har jeg hatt et stort publikum i Norge, som har fulgt meg tett.

Fikk kjeft

Afzelius fikk masse kjeft i svensk presse da han i fjor vår uttalte at Sverige var i ferd med å bli et deprimert land uten visjoner. Nå opplever landet en viss framgang i økonomien, men Nagano-OL har ikke akkurat gitt den kollektive sjøltilliten noen gedigen opptur.

- Problemet er at de svenske sportsjournalistene lovet det svenske folk fem-seks gull før OL.

- Det la et enormt press på de mange unge utøverne, noe de ikke klarte å takle. Når det så har gått dårlig, blir de skjelt ut av de samme journalistene for at de har sviktet. Det er helt for jævlig, mener Afzelius.

Tankar vid 5 0000

Med musikklivet er det imidlertid annerledes. Sverige er for tida verdens tredje største eksportør av popmusikk.

- Musikkmiljøet har modnet i sitt eget tempo.

Afzelius jobber nå med å sette sammen en samleplate fra sin lange og suksessrike karriere. «Definitivt Afzelius» gis ut i Norge i september.

- Jeg oppsummerer karrieren ved å gi ut 16-17 av mine mest elskede låter. Samtidig jobber jeg med nye sanger til det neste studioalbumet, forteller han.

ENDELIG VINNER Björn Afzelius kan juble over norsk platina for sin siste CD.