GULDBAGGA: I 2013 fikk Hasse Alfredson en ærespris under den årlige utdelingen av den svenske filmprisen i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
GULDBAGGA: I 2013 fikk Hasse Alfredson en ærespris under den årlige utdelingen av den svenske filmprisen i Stockholm. Foto: NTB ScanpixVis mer

Svenskenes svar på Monty Python og Wesensteen

Wandrups utvalgte: Hasse Alfredson (1931-2017).

DVD-BOKS: Forleden døde den svenske skuespilleren, forfatteren, regissøren og komikeren Hans Alfredson. Gjennom en lang rekke revyer, filmer og bøker fornyet Alfredson svensk humor, sammen med Tage Danielsson. På samme måte som Wesensteen i Norge og Monty Python i England skapte parhestene Hasse & Tage noe helt nytt; en blanding av absurditet, galgenhumor, ville opptrinn og skarpe tekster.

GULLBOKS: Åtte revyer pluss ekstramateriale.
GULLBOKS: Åtte revyer pluss ekstramateriale. Vis mer

Mye fins på DVD, både filmer som «Att angöra en brygga» (1965) og «Äppelkriget» (1971), dessuten åtte av de legendariske revyene. De siste fins i en gedigen DVD-boks. Personlig kan jeg se for eksempel «88-öresrevyn» (1970) hur många gånger som helst, som de sier over kjølen.

De to førte videre tradisjonen etter komikere som Martin Ljung og Povel Ramel. Deres historie fins i kaffebord-boka «Hasse & Tage» (2005), i tillegg til en lang rekke enkeltbøker fra de to.

Alfredson skrev 34 bøker, både for voksne og barn. Selv er jeg den lykkelige eier av Alfredsons debutbok, med tittelen «En liten bok om å brenne løv, ris, kvister og annet avfall i et hjørne av hagen» (1961). Alltid aktuell.