Svensker advarer mot norsk musikal-duo

Det svenske Teaterförbundet advarer kolleger over hele Norden mot de norske musikal-produsentene Håvard Bratvold og Rune Berny Løken.

- Det er sjelden vi går til et slikt skritt, men etter alle konkursene disse to har vært innblandet i, er det nødvendig, sier Tomas Sander fra Teaterförbundet til Dagens Nyheter. - En enkelt konkurs er ikke så farlig, men vi forstår det slik at de har satt dette i system.

Skuespillere uten lønn

- Norsk Skuespillerforbund er via Nordisk skuespillerråd blitt kontaktet av svenskene, og vi tar boikotten til etterretning, sier forbundets leder, Agnete Haaland.

- En boikott er usedvanlig drastisk, men vi er kjent med at Håvard Bratvold ikke har betalt ut lønn til skuespillere og at han har vært innblandet i en rekke konkurser.

Bratvold og Løken var delaktige i musikalteatret Göta Lejons konkurs. På dette Stockholm-teatret har ikke skuespillerne fått lønn. Over tre tusen kjøpte billetter til «Annie», en forestilling som aldri ble oppført, og disse har ikke fått pengene tilbake. Alt i alt skylder konkursboet over tjue millioner svenske kroner.

30 millioner i gjeld

Håvard Bratvold var manager for artister som Sissel Kyrkjebø, Dan Børge Akerø, Kjell Bækkelund og Wenche Myhre på 1980-tallet, og var daglig leder for selskapet «Underholdningshuset». I 1988 var han hovedmannen bak «Sound of Music» på Chateau Neuf i Oslo. Dette stykket ble en stor suksess, men Bratvold opparbeidet seg i ettertid en gjeld på over 30 millioner kroner etter at «Sweet Charity», «Skatten på sjørøverøya» og «Hello Dolly» ble publikumsfiaskoer. I 1993 ble Bratvold dømt til 24 dagers betinget fengsel og ble pålagt to års næringsforbud for skatteunndragelser.

Bratvold opplyser via sin advokat at han ikke ønsker å kommentere saken.

BOIKOTT AV MUSICAL-BRATVOLD: Sissel Kyrkjebø og Sverre Anker Ousdal i «Sound of Music» i 1988. Bakmannen Håvard Bratvold er nå boikottet av nordiske skuespillerforbund.