Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Svensker er rare

Den rasismeanklagede «Pondus»-tegneren Frode Øverli får full støtte fra Harald Eia.

KONTROVERSIELL KANNIBALKOMIKK: Timbuktu er krenket over en «Rutetid»-stripe signert Frode Øverli som sto på trykk i den svenske gratisavisa Metro på tirsdag og anklager den for å være rasistisk. Øverli er knust av beskyldingene, men får støtte av Harald Eia. Foto: Dagbladet/Frode Øverli
KONTROVERSIELL KANNIBALKOMIKK: Timbuktu er krenket over en «Rutetid»-stripe signert Frode Øverli som sto på trykk i den svenske gratisavisa Metro på tirsdag og anklager den for å være rasistisk. Øverli er knust av beskyldingene, men får støtte av Harald Eia. Foto: Dagbladet/Frode Øverli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En sånn type vitsetegninger med arketyper må være lov. Det er ikke noe ondsinnet mot noen svake grupper, sier komiker Harald Eia til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet at den kjente svenske artisten Timbuktu raser mot «Pondus»-tegner Frode Øverlis «Rutetid»-serie.

En stripe som ble trykket i den svenske gratisavisa Metro blir av Timbuktu karakterisert som  «rasistisk», «ufølsom» og «nedverdigende».

Eia gir derimot Øverli sin fulle støtte.

«NEDVERDIGET»: Timbuktu er krenket over en «Rutetid»-stripe signert Frode Øverli som sto på trykk i den svenske gratisavisa Metro i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
«NEDVERDIGET»: Timbuktu er krenket over en «Rutetid»-stripe signert Frode Øverli som sto på trykk i den svenske gratisavisa Metro i går. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Dette er et tulleunivers som er ganske harmløst. Svenskene er litt rare. De er mer ordentlige, sensitive og politisk korrekte, mener Eia.

Legger seg flate Timbuktu, som egentlig heter Jason Diakité, publiserte i går et brev han har skrevet til avisa Metros sjefredaktør (se undersak). Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

Metro legger seg nå flate, og sier unnskyld for at de trykket stripa.

- Frode Øverli er en av Skandinavias beste og mest kjente serietegnere. I «Rutetid» gjør han satire med ulike karakterer, være seg om direktører, rødhårete, gothrockere eller synthere. Denne gangen gjorde han satire om kannibaler. Vi tenkte at det var greit, men altfor mange lesere har oppfattet dette som rasistisk, og det ber vi uforbeholdent om unnskyldning for, sier Metros sjefredaktør Per Gunne til Dagbladet.

Forstår ikke Timbuktu Avisa diskuterte stripa på forhånd, men oppfattet den ikke som rasistisk.

- Vi har vært i kontakt med Frode. Han er like opprørt som oss, og ber også om unnskyldning. Med fasit i hånd burde vi ikke ha publisert dette.

Det er ikke den norsk-pakistanske dekkgründeren Tommy Sharif enig i.

Han synes Øverlis tegning er fantastisk, og ler så han får tårer i øynene.

- Jeg kan ikke fatte at Timbuktu tenker at Øverlis tegning på noen måte er ment rasistisk. Dette må han ta med et smil. Vi lever i 2012, og Timbuktu er faktisk litt lysere enn meg. Jeg synes rett og slett synd på Frode Øverli, sier Sharif.

Komiker Zahid Ali ler også godt når Dagbladet viser ham Øverli-tegningen. Han mener den minner om måten afrikanere ble framstilt på av Thorbjørn Egner.

- Tegningen er morsom, uheldigvis. Ellers hadde jeg kanskje sagt noe annet. Dette er absolutt en type vits jeg kunne tatt på scenen. Men det er en rasistisk vits, så på en måte kan jeg forstå Timbuktus reaksjon, sier han.

Klagestorm Metro har vært i kontakt med Timbuktu, som har akseptert deres unnskyldning.

De har også tatt kontakt over 50 privatpersoner som også har sendt inn klage.

Ali tror ikke «Rutetid»-tegneren har rasistiske motiver.

- Man kan ikke forholde seg til de 10—20 prosentene som ikke liker denne typen humor. Øverli «gjør dritt» på fotballfans, feite, trygdede og alkoholikere. Hadde han bare gjort samme typen vitser som denne, kunne man stilt spørsmål ved det, sier komikeren.

- HÅRSÅR: Tommy Sharif mener Timbuktu er hårsår, og burde ta ting med humoristisk sans. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- HÅRSÅR: Tommy Sharif mener Timbuktu er hårsår, og burde ta ting med humoristisk sans. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
- MORSOM: Zahid Ali synes Frode Øverlis tegning er morsom. Foto: Anita Arntzen
- MORSOM: Zahid Ali synes Frode Øverlis tegning er morsom. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!