Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sverger til blues og whisky

Bluestalentet Krissy Matthews (13) inspireres av kjipe skoledager og ulykkelig kjærlighet. Han har spilt med de aller største, og mandag kommer debutplata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Når du synger blues, synger du følelsene dine. Blues kommer fra hjertet, ikke fra strupen, sier Kristoffer «Krissy» Matthews, og viser oss teksten til låta «School day blues»:

«I got up this morning, in a bit of a state. I missed the school bus, an then I was late. I got detention, an that\'s not a cool thing. For cruelty to children, our teacher\'s the King. Oh yes mamma, I\'ve got my school day blues.

-  Bluesmusikeren Russell «Hitman» Alexander rådet meg til ikke å skrive tekster som om jeg levde i Amerika på 20-tallet, men heller skrive om ting jeg opplever selv, sier Krissy.

Helten Robert

Mandag slipper det unge talentet debutplata «Blues boy» på norske Via Music. Men plukke på gitarstrengene har han gjort lenge, helt siden han var åtte år.

-  Blues er en stemme du er født med. Du kan være 13, 25 eller 60 år når du oppdager at du har den stemmen, sier Krissy.

Ved siden av pappa Keith Matthews, er han inspirert av stjerner som Jimi Hendrix og BB King. Størst av dem alle er imidlertid Robert Johnson - sørstatsamerikaneren som etter sigende solgte sjelen til djevelen for å bli overlegen på gitar.

-  Men jeg tror ikke noe på de greiene der, sier Krissy, som har dedikert flere av låtene på plata til sin store helt.

 TALENT:  - Blues er en stemme du er født med. Du kan være 13, 25 eller 60 år når du oppdager at du har den stemmen, sier Krissy , som har norsk mor og engelsk far. Foto: Steinar Buholm
TALENT: - Blues er en stemme du er født med. Du kan være 13, 25 eller 60 år når du oppdager at du har den stemmen, sier Krissy , som har norsk mor og engelsk far. Foto: Steinar Buholm Vis mer

-  Når Robert Johnson spiller, høres det ut som to mennesker, men det er bare han, sier Krissy.

Han har allerede fått brynt ferdighetene med storheter som John Mayall, Bernie Marsden (Whitesnake) og Larry Burton (Albert Collins).

Ikke press

Pappa Keith forsikrer at han aldri har presset sønnen til å spille. Med en stor platesamling tilgjengelig hjemme i Bicester i England, har interessen kommet naturlig.

-  Kanskje det er noen som mener det er uansvarlig av oss å la Krissy spille på klubber så seint om kvelden, men han sprer glede blant så mange mennesker. Og vi er med ham over alt, sier mamma Tone Matthews.

Men Krissys unge alder kan faktisk være et lite problem.

-  Det har vært festivaler som har sagt nei til ham fordi de var redde for å miste skjenkebevillingen. Men vi pleier å løse det ved at han går inn sceneinngangen, forteller Sigbjørn Tveite i Via Music.

-  Hva er din store drøm, Krissy?

-  Å reise på turneer i hele verden, slik som Eric Clapton, sier han.

Inspirasjon

Tekstene på «Blues boy» handler ikke bare om kjedelige skoledager. Krissy skriver også om ulykkelig kjærlighet:

«Baby, what are you doing to me. You\'re screwing me apart so everyone can se. I have so many feelings in my heart for you. Why are you treating me the way you do.»

-  Umedgjørlige kvinnfolk er et kjent fenomen i bluesen. Du høres ut til å være tidlig ute på det feltet, du har vel ikke begynt å drikke og røyke også?

-  Vel, jeg tar meg en whisky hver dag, sier 13-åringen og smiler lurt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!