DEBATT

Sverige: Antallet kvinner som melder at de er rammet av seksuelle overgrep doblet på tre år

Av de 33 overfallsvoldtektene som var registrert i Malmö fram til midten av desember, er ingen oppklart.

GRUPPEVOLDTEKT: Åstedet i Visby på Gotland, der en kvinne i rullestol skal ha blitt utsatt for gruppevoldtekt av seks menn. Seks personer ble pågrepet i saken. De er nå løslatt, men er fortsatt siktet. Skaen har ført til store demonstrasjoner på Gotland. Foto: ORRE PONTUS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
GRUPPEVOLDTEKT: Åstedet i Visby på Gotland, der en kvinne i rullestol skal ha blitt utsatt for gruppevoldtekt av seks menn. Seks personer ble pågrepet i saken. De er nå løslatt, men er fortsatt siktet. Skaen har ført til store demonstrasjoner på Gotland. Foto: ORRE PONTUS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Andelen kvinner som melder at de er rammet av seksuelle overgrep i Sverige, har fordoblet seg i løpet av bare tre år. I 2015 rapporterte svenske kvinner at de var utsatt for nærmere en halv million seksuelle overgrep. Mest utsatt er kvinner mellom 16 og 24 år – blant dem var det ni prosent som i 2015 oppga at de hadde blitt utsatt for et slikt lovbrudd.

Seksuelle overgrep er i denne sammenhengen er alt fra blotting og tafsing til voldtekt. Og når endringene er så dramatiske, er det grunn til å tro at anmeldelsesprosenten har gått opp. På den andre sida er det tall på andre områder som styrker hypotesen om at det skjer reelle endringer i det svenske samfunnet: Med 25 prosents økning fra 2015 er det nå én tredjedel av kvinnene i Sverige som føler seg nå utrygge når de går ut. Resultatet er at mellom 13 og 14 prosent av kvinnene ikke går ut.

Som vanlig er både medier og offentlige organer tilbakeholdende med å gi informasjon om sammenhengene når det gjelder kriminalitet og etnisk bakgrunn. I Malmö meldes det for eksempel om en bølge av overfallsvoldtekter i år, men både medier og minst én profilert forsker ønsker ikke å gi et utfyllende signalement på gjerningsmennene.

Av de 33 voldtektene som var registrert i Malmö fram til midten av desember, var åtte mot barn. Ingen er oppklart. Ett eksempel på hvordan en holder tilbake opplysninger, handler nettopp om overfallsvoldtekter av to barn på 12 og 14 år. Avisa Sydsvenskan etterlyser en sykkel til tross for at de har et detaljert signalement på antatt gjerningsmann.

Det kontroversielle signalementet var følgende: «Enligt polisen ska mannen vara “19-26 år gammal, 165-170 cm lång”, och ha “stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy och mörkt krulligt hår”. Mannen ska inte ha talat svenska.»

Men dette er professor i kriminologi Jerzy Sarnecki kritisk til å offentliggjøre, fordi det kan gi «ubehagelige spenninger i samfunnet». Tidligere har vi sett hvordan den samme Sarnecki er med på å mørklegge sammenhengen mellom etnisk bakgrunn og drap.

Den viktigste årsaken til motviljen mot å offentliggjøre denne typen informasjon later til å være redselen for at Sverigedemokratene (SD) kan vinnne terreng, en må unngå å gjøre noe som ”gynnar” SD. Spørsmålet er imidlertid om ikke nettopp denne måten å skjule informasjon på er med på å skape partiets suksess. Én av fem svensker stoler ikke lenger på de tradisjonelle mediene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer