DEBATT

Sverige: Antallet kvinner som melder at de er rammet av seksuelle overgrep doblet på tre år

Av de 33 overfallsvoldtektene som var registrert i Malmö fram til midten av desember, er ingen oppklart.

GRUPPEVOLDTEKT: Åstedet i Visby på Gotland, der en kvinne i rullestol skal ha blitt utsatt for gruppevoldtekt av seks menn. Seks personer ble pågrepet i saken. De er nå løslatt, men er fortsatt siktet. Skaen har ført til store demonstrasjoner på Gotland. Foto: ORRE PONTUS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
GRUPPEVOLDTEKT: Åstedet i Visby på Gotland, der en kvinne i rullestol skal ha blitt utsatt for gruppevoldtekt av seks menn. Seks personer ble pågrepet i saken. De er nå løslatt, men er fortsatt siktet. Skaen har ført til store demonstrasjoner på Gotland. Foto: ORRE PONTUS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Andelen kvinner som melder at de er rammet av seksuelle overgrep i Sverige, har fordoblet seg i løpet av bare tre år. I 2015 rapporterte svenske kvinner at de var utsatt for nærmere en halv million seksuelle overgrep. Mest utsatt er kvinner mellom 16 og 24 år – blant dem var det ni prosent som i 2015 oppga at de hadde blitt utsatt for et slikt lovbrudd.

Seksuelle overgrep er i denne sammenhengen er alt fra blotting og tafsing til voldtekt. Og når endringene er så dramatiske, er det grunn til å tro at anmeldelsesprosenten har gått opp. På den andre sida er det tall på andre områder som styrker hypotesen om at det skjer reelle endringer i det svenske samfunnet: Med 25 prosents økning fra 2015 er det nå én tredjedel av kvinnene i Sverige som føler seg nå utrygge når de går ut. Resultatet er at mellom 13 og 14 prosent av kvinnene ikke går ut.

Som vanlig er både medier og offentlige organer tilbakeholdende med å gi informasjon om sammenhengene når det gjelder kriminalitet og etnisk bakgrunn. I Malmö meldes det for eksempel om en bølge av overfallsvoldtekter i år, men både medier og minst én profilert forsker ønsker ikke å gi et utfyllende signalement på gjerningsmennene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer