Sverige über alles

Er det verdensherredømme Sverige tenker på? Nabolandet står bak ti av årets Eurosong-finalister.

TO NASJONER - ETT LAND: Norske Tooji og svenske Loreen representerer hvert sitt land, men de har felles låtskrivere. Og de er , ja helt riktig, svenske. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TO NASJONER - ETT LAND: Norske Tooji og svenske Loreen representerer hvert sitt land, men de har felles låtskrivere. Og de er , ja helt riktig, svenske. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

At Sverige er blant verdens største popnasjoner er vel hevet over enhver tvil.

De har erfaring og talent, en historie og kultur - og ikke minst selvtillit på dette feltet.

Siden reglene er slik at hvert nasjon selv kan bestemme hvem som skal presenterer landet i den europeiske finalen, shopper man gjerne låtskrivere og artister utenfor landegrensene.

Underlig, synes du. Ikke mer underlig enn at det norsk håndball-, fotball- eller ishockeylandslaget skulle sette sammen et nasjonalt lag med utlendinger. At Messi og Ronaldo skulle toppe Drillos, greit nok det, vel. Man kan jo prøve...

Ja, liksom. Men i MGP, som faktisk er en låtskriverkonkurranse, kan man hente inn utenlandske låtsmeder og håndverkere. Men så er arbeidsmarkedet i Europa åpent, så det gjelder vel for Eurosong-komponister også, da.

Men når vi først snakker om Sverige, så er det samme låtskriver som står bak norske Toojis og svenske Loreens bidrag. Det kan man faktisk fornemme.

Vi ønsker selvsagt Tooji lykke til. Han er en virvelvind på scenen, en fyr som ser bra ut og som eier sitt eget show. Hans vokale prestasjoner imponerer ikke like mye, men vi forventer at han går videre til finalen lørdag.

Sverige og Loreen går videre. Garantert. Alt annet vil være vanskelig å forstå. Og kanskje de stikker av med finaleseieren også. Men med så mange svenske bidrag, så blir det vel Sverige uansett.