Sverige brenner

Fengslende politisk dystopi i thrillerform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNGDOMSBOK: «Nå må jeg fortelle. Jeg har mine egne minner, og hans PC. Her kryper jeg sammen, her gjemmer jeg meg. Den mest ettersøkte personen i Sverige. Svenne. Det er jeg som er Svenne». Per Nilssons nyoversatte ungdomsroman handler om en såkalt «alminnelig» 17-åring som vikles inn en tragedie han ikke er i stand til forutse - og om et politisk forløp som gjennom noen måneder fører Sverige helt til randen av katastrofen. Det kan høres voldsomt, men føles ikke sånn: «Svenne» vant August-prisen som beste ungdomsbok i Sverige i 2006. I år er den helt sikkert en av de aller sterkeste utgivelsene i sjangeren også i Norge.

Samfunnskollaps

Med en overraskende tematikk: I store deler av 1900-tallet var revolusjonsteorien en sentral politisk disiplin, bygd på nære historiske erfaringer: Læren om de faktorene og mekanismene som på kort tid kan få samfunnsstrukturer til å løse seg opp, allmektige institusjoner til å briste, mennesker til å reise seg i hat eller begeistring. I dag virker tenkemåten merkelig fjern. Men det er denne tradisjonen Per Nilsson helt direkte trekker på i sin roman, og det er en av bokas fortjenester hvor truende og tilforlatelig han har fått den til å framstå, i fortellingen om det nystiftede Rettferdighetspartiet og dets rekordartede gjennomslag, offentlighetens og den tykke statsministerens nølende reaksjoner, og bølgen av politisk vold som oppstår i kjølvannet av føreren Nils Dackermans manipulative polemikk. Det ser ikke ut som oppsettet for en hvilken som helst guttebok. På den annen side er det ikke lagt pedagogisk sladd over særlig mye i «Svenne»: I siste instans er det nesten bare hovedpersonens alder, en tydelig spenningskurve og et smidig og effektivt muntlig språk som skiller boka fra polemiske romaner uten aldersgrense.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer