STORFAVORITT: Skal vi tro bookmakerne, er det svenskenes Måns Zelmerlöw som stikker av med seieren i årets Eurovision Song Contest, mens Norge havner lenger ned på resultatlista. Det vet svenskene å kommentere. Foto: NTB Scanpix
STORFAVORITT: Skal vi tro bookmakerne, er det svenskenes Måns Zelmerlöw som stikker av med seieren i årets Eurovision Song Contest, mens Norge havner lenger ned på resultatlista. Det vet svenskene å kommentere. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Sverige er et av de mest vellykkede landene i MGPs historie. Det kan vi ikke si om nabolandene våre»

Slik lader svenskene opp til årets Eurovision-sirkus.

WIEN (Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at Sverige er glade i Eurovision. Det er heller ingen hemmelighet at Sverige ofte kommer høyt på resultatlista i hovedfinalen.

Det vet svenskene å gjøre et poeng ut av.

De svenske journalistene elsker å gjøre narr av Norges bidrag, hvilket de også gjør i år.

Aftonbladet publiserte nylig en artikkel med tittelen: «Derfor mislykkes nabolandene våre i Eurovision ».

Derfor går det galt med Sveriges naboland I saken påpeker naboavisa at «Sverige er et av de mest vellykkede landene i Eurovision Song Contests historie », før de remser opp en rekke grunner til at Norge og Finland ikke har like mange høye listeplasseringer å skryte av.

- Til tross for tre seiere er Norge også landet med flest bunnplasseringer i konkurransens historie, hele elleve stykker. Norge er også landet som har sluttet på null poeng flest ganger, skriver avisa, som har snakka med norske Wivian Renee Kristiansen som jobber med escnorge.net og escbubble.com.

Kristiansen tar så for seg Norges bunnplasseringer gjennom tidene: Finn Kalvik med «Aldri i livet » fra 1981, Ketil Stokkan med «Bradenburger Tor » fra 1990, Tor Endresen med «San Fransisco » fra 1997, Haldo Lægreid med «On My Own » fra 2001, Knut Anders Sørum med «High » fra 2004, og sist men ikke minst Tooji som fikk jumboplassen med «Stay » i Baku i Aserbadsjan i 2012.

Står bak åtte bidrag Og ikke nok med det, for å avslutte festen har Aftonbladet listet opp hvor bra det har gått med Sverige i Eurovision-historien.

- Med sine fem seiere ligger Sverige på delt andreplass med Frankrike, Luxembourg og Storbritannia. Bare Irland har vunnet flere ganger, totalt syv ganger, skriver avisa.

Hvis vi skal tro bookmakerne går det bra for Sveriges 2015-bidrag også, Måns Zelmerlöw og låta «Hero ». Både Eurovisionworld.com og Oddschecker.com har Sverige på topp-plasseringen. Norges bidrag ligger på syvendeplass.

Zelmerlöw selv tror han klarer å slå Norge.

- Ja, jeg tror Sverige kommer til å slå Norge. Men mest fordi dere har en ballade, og det var jo en ballade som vant i fjor. Nå tror jeg det er på tide med en litt raskere låt, sier han til Side 2.

I tillegg kan Sverige skryte av at det står svenske låtskrivere bak åtte av årets bidrag. De har hatt hell med det tidligere, Aserbajdsjans vinnerlåt fra 2011 var svenskprodusert.

Morten Thomassen, president for den norske Grand Prix-klubben, syns ikke noe om at andre land henter inn hjelp fra Sverige.

- Jeg synes det er tragisk at landene ikke tør satse på eget talent. Dette er først og fremst en låtskriverkonkurranse, og skal man hente hjelp fra utlandet hvert år, mister Eurovision noe, sier han til NRK.no.